• Afgelopen weekend werd een illegale kampeerder verrast door hoog water.
• Afgelopen weekend werd een illegale kampeerder verrast door hoog water. (Foto: Bart Meesters)

Burgemeester Maasdriel: illegaal kamperen lastig aan te pakken

  •   340 keer gelezen

MAASDRIEL • Controleurs hebben meerdere malen gecontroleerd op illegaal kamperen in het buitengebied van Maasdriel, mede vanwege meldingen dat er mensen bivakkeerden. Maar het probleem is lastig te tackelen, meldde burgemeester Henny van Kooten.

Aanleiding was het overlijden van een Poolse man in een tentje afgelopen weekend. Samen Sterk Maasdriel en de VVD stelden hierover vragen tijdens de raadsvergadering van donderdag.

Meldingen
Van Kooten vertelde dat bij de gemeente de afgelopen maanden enkele meldingen zijn binnengekomen dat er mensen in een tentje verbleven in het buitengebied. Buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) hebben daar extra op gecontroleerd, vooral toen het kouder werd.

"Daarbij bleek dat iIlegale kampeerders steeds van plek wisselden of bij een volgende ronde verdwenen waren. Het ging ook steeds om andere personen", deed de burgemeester verslag. "Lastig is ook dat het buitengebied groot is, het is ondoenlijk om bij elke controle alle mogelijke plekken af te zoeken."

Waarschuwingen en gesprekken
De keren dat de controleurs mensen aantroffen, hebben ze die gewaarschuwd en weggestuurd. In een enkel geval is een boete uitgedeeld. "De BOA's hebben alle keren gevraagd of zij iets voor de illegale kampeerders konden betekenen. Bij die gesprekken was vaak een tolk aanwezig."

Geen opvangmogelijkheid
Volgens de burgemeester is er naar mogelijkheden gezocht om de betrokkenen een beter onderkomen te bieden, maar waren die opties er niet binnen de gemeente en ook niet bij buurgemeente Den Bosch, waarmee Maasdriel samenwerkt op het gebied van BOA's. "Sommige mensen willen ook niet geholpen worden. Dan houdt de rol van de overheid op. Alle betrokken partijen hebben naar eer en geweten gehandeld, we zullen op deze manier doorgaan met de aanpak van dit probleem", aldus Van Kooten. 

Privacy
Hans van der Zalm van de VVD wilde graag weten waar de overleden Poolse man werkte en of de werkgever op de hoogte was van het illegale onderkomen. Daarover kon Van Kooten niets zeggen. "De politie heeft na onderzoek geconcludeerd dat er geen sprake was van een misdrijf, maar van een triest ongeval. Er worden dan verder geen mededelingen gedaan vanwege privacy."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }