• Burgemeester Henny van Kooten overhandigt het eerste bordje aan Jeroen van Liempt van grand-café Opa Pietje. Links Maarten Mulder.
• Burgemeester Henny van Kooten overhandigt het eerste bordje aan Jeroen van Liempt van grand-café Opa Pietje. Links Maarten Mulder. (Foto: Lya Cattel)

Horecaondernemers Maasdriel bedenken samen huisregels

  •   384 keer gelezen

MAASDRIEL • 'Veilig uit in Maasdriel'. Onder dat motto hebben horecaondernemers samen met de gemeente en de politie regels opgesteld.

Dinsdag werd het eerste bordje met de huisregels onthuld bij Opa Pietje in Kerkdriel. Gasten worden er onder meer op gewezen dat hun legitimatie gevraagd kan worden, dat drugs en wapens niet getolereerd worden, dat glaswerk binnen moet blijven, dat ze zich ordentelijk moeten kleden en dat ze netjes moeten parkeren zodat anderen er geen last van hebben.

Week van de ondernemer
Zaltbommel en Maasdriel hebben deze week uitgeroepen tot Week van de Bommelerwaardse ondernemer. Elke dag zijn er activiteiten. Alle horecagelegenheden krijgen deze week het bordje. Ook sportverenigingen met een horecavergunning kunnen het ophangen in de kantine.

Herkenbaar
"Omdat het overal hangt, wordt het herkenbaar voor mensen die de horeca in Maasdriel bezoeken", zegt Maarten Mulder, één van de accountmanagers voor bedrijven bij de gemeente Maasdriel.

Gezamenlijk
Onder aanvoering van de gemeente werken restaurants, cafés en uitgaansgelegenheden aan een gezamenlijke uitstraling. "In juli is er een eerste bijeenkomst georganiseerd waarin wij als gemeente, de horecaondernemers en de politie konden delen wat eenieder bezighoudt en wat ons kan verbinden", vertelt Mulder. "Vroeger was er een horecaconvenant. Dat is nu nog een stap te ver, maar een bord met huisregels vond iedereen een goed idee."

Vijf ondernemers vormden een werkgroepje om de tekst samen te stellen. Ook brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland was betrokken bij het project.

Gastvrijheid
Gaat het dan zo vaak mis in de horeca dat er ge- en verboden opgesteld moesten worden? "Nee, het bordje is geen reactie op incidenten. Gastvrijheid is het uitgangspunt, maar het is goed om één lijn te trekken en handvatten te hebben om mensen op ongewenst gedrag te kunnen wijzen. En stel dat de politie moet optreden wegens huisvredebreuk, dan zijn duidelijke regels ook handig."

Overleggen
De horecaondernemers gaan voortaan twee keer per jaar overleggen over actuele zaken, gefaciliteerd door de gemeente. "We kunnen het bijvoorbeeld hebben over veranderingen in landelijke wetgeving waar ondernemers mee te maken hebben, zoals het rookbeleid. Ook daarin is samen optrekken nuttig en fijn."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }