Foto: nl.123.rf.com

Zaltbommel en Maasdriel willen minder stenen en meer groen in tuinen

  •   557 keer gelezen

BOMMELERWAARD • De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel sluiten zich aan bij Stichting Operatie Steenbreek, een organisatie die zich inzet voor meer groen en minder stenen in tuinen.

Dat hebben beide gemeenteraden donderdagavond besloten tijdens de behandeling van de begroting voor 2019. Deelname aan die organisatie kost 2500 euro per jaar.

Het initiatief om met de stichting in zee te gaan kwam in Zaltbommel van PvdA/GroenLinks, CDA, SP, D66, Groep Melse en ZVV en in Maasdriel van PvdA/GL. In Zaltbommel konden alle overige fracties zich er helemaal in vinden. In Maasdriel stemde de VVD tegen, uit angst dat Operatie Steenbreek de keuzevrijheid van inwoners bij het inrichten van hun tuin beperkt.

Sympathiek
Ook wethouder Adrie Bragt vond het voorstel 'sympathiek'. "En het is ook noodzakelijk", zei hij. "Als deze stichting een stimulans kan betekenen, dan is dat alleen maar goed."

Hoosbuien
Stichting Operatie Steenbreek is in 2015 opgericht met als doel voor- en achtertuinen van particulieren 'groener' te krijgen. Door de vele tegels in tuinen kan regenwater, met name bij de steeds vaker voorkomende hoosbuien, niet zo goed meer worden afgevoerd. 'Groen' is beter en daarom pleit de stichting voor 'ontharding'.

Groenere tuinen zorgen daarnaast voor een grotere biodiversiteit en een gezondere omgeving voor de mens. De stichting richt zich met name op bewustwording en hoopt mensen zo te beïnvloeden om hun tuinen met minder steen en meer groen in te richten.

Verbinding
Volgens de opstellers van het amendement waarin het voorstel voor deelname aan de stichting is opgenomen zorgt aansluiting bij Steenbreek 'voor ideeën, verbinding en stimulering bij vergroening en 'ontstening' van particuliere tuinen'.

Lespakket
In Maasdriel werd verder 5200 euro vrijgemaakt waarmee bezoekerscentrum De Grote Rivieren een lespakket voor lokale basisscholen kan ontwikkelen, zodat het belang van groen wordt meegegeven aan kinderen.

Britta Alink
Redacteur van Het Kontakt Bommelerwaard en Het Kontakt Land van Heusden & Altena
Volg @BrittaAlink op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }