Foto: Rob Reis
Rob & Robbies Streekvertelsels

Streekvertelsels: Een barrevoetse pelgrimage en een kasteelschat in Hedel

  •   131 keer gelezen

Rob & Robbies Streekvertelsels

Een drukbezochte Hedelse herberg was in de zomer van het jaar 1383 het toneel van een ernstig ongeval. De kleine Peter van den Heuvel viel tijdens het spelen in een brouwerskuip en verdronk. De stamgasten van de herberg, die het verdronken kind uit de kuip visten, deden hun uiterste best om de kleine Peter te redden van de dood. Maar het mocht niet baten.

Zijn moeder was ontroostbaar en smeekte de Heilige Maagd Maria om genade. Haar smeekbeden werden verhoord, en na twee uur kwam Peter weer tot leven. Uit dankbaarheid ondernamen de ouders van Peter samen met nog veertig dorpsgenoten een pelgrimage naar 's-Hertogenbosch. Peters moeder was gekleed in een wollen habijt en ondernam de tocht barrevoets. Bij het beeld van 'Onser Soeter Vrouwen' offerde het gezelschap het gewicht van Peter in wijn en graan. Het Hedelse wonder werd opgetekend in het Mirakelboek van de Bossche Sint Jan.

Niet lang na het wonderlijke voorval, kwam Hedel in handen van de invloedrijke adellijke familie Van den Bergh. Onder hun gezag kreeg Hedel een eigen munt. Dat was heel bijzonder voor een dorp. Vanaf 1565 kwam de Hedelse munt tot grote bloei. Tot in Antwerpen waren Hedelse munten bekend.

Maar niet voor lang. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog verklaarden de Staten-Generaal de Hedelse munt illegaal. Muntmeester Anthonie van Eembruggen trok zich daar niets van aan en liet duizenden munten slaan. Toen hij werd betrapt op fraude (hij deed te weinig edelmetaal in de munt), werd de muntmeester veroordeeld tot 'executie met de koorde'.

Dat er illegale praktijken hebben plaatsgehad, bewijst de vondst van 34 muntstempels in 1981 en 1982, die verstopt waren in een holte van een muur van het kasteel. De kasteelschat is te zien in Historisch Museum Hedel.

Tekst: Robbie Dell'Aira

Illustraties: Rob Reis

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }