Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• De uiterwaarden iets verderop, bij Neerijnen.
• De uiterwaarden iets verderop, bij Neerijnen. (Archieffoto: Saskia Weddepohl)

Rijkswaterstaat en aannemer vertellen over werk in Heesseltsche Uiterwaarden

  •   166 keer gelezen

HEESSELT • Belangstellenden kunnen zaterdag 22 september rondkijken bij de werkzaamheden in de Heesseltsche Uiterwaarden. Rijkswaterstaat, aannemer Martens en Van Oord en natuurorganisaties geven informatie. Er zijn ook verschillende excursies in het gebied

De herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden draagt bij aan de hoogwaterveiligheid langs de Waal. Het aanleggen van nevengeulen en het uitbreiden van het strangengebied verlaagt de waterstand bij hoogwater. Daarbij kunnen diverse planten- en diersoorten zich door deze ingrepen beter ontwikkelen. 

Informatiemarkt 
Onderdeel van de publieksdag is een informatiemarkt. Medewerkers van Rijkswaterstaat en aannemer Martens en Van Oord lichten de diverse werkzaamheden toe aan de hand van kaarten, impressies van het gebied, luchtfotografie en een korte film. Staatsbosbeheer, de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Tieler- en Culemborger Waarden (VANL-TCW) en het IVN natuureducatie vertellen meer over het beheer, het toekomstige gebruik en de flora en fauna in het gebied.

Excursies
Er zijn deze middag ook verschillende excursies in het gebied. De aannemer belicht hoe het eerst was en hoe het wordt. Bureau Stroming heeft in opdracht van Rijkwaterstaat het inrichtings- en beheerplan opgesteld en legt uit hoe het zit met de ecologie. IVN laat deelnemers de flora en fauna in het gebied ontdekken door een telescoop en tijdens een korte wandeling door het strangengebied. Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat geven een toelichting op het toekomstig beheer van grasland, oevers, nevengeulen, strangen en bos.

Van 13:00-17:00 uur zijn bezoekers welkom in een tent op het terrein van theetuin River Lounge, Steenfabriek 3 in Heesselt. Deelname aan de publieksdag is gratis, aanmelden is niet nodig. Stevige wandelschoenen zijn raadzaam voor wie wil deelnemen aan de excursies.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }