Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Een gezamenlijk beheerd speeltuintje is een voorbeeld van een burgerinitiatief dat de leefbaarheid bevordert.
• Een gezamenlijk beheerd speeltuintje is een voorbeeld van een burgerinitiatief dat de leefbaarheid bevordert. (Foto: stockfoto)

Maasdriel stopt meer geld in burgerinitiatieven

  •   121 keer gelezen

MAASDRIEL • Van de 2,4 miljoen die Maasdriel in 2017 overhield, gaat 50.000 euro naar burgerinitiatieven. Het geld is niet alleen bedoeld voor die initiatieven zelf, maar ook om er op het gemeentehuis tijd aan te kunnen besteden.

Coalitiepartijen CDA en SSM kwamen met het plan om extra geld te besteden aan het programma Krachtige Kernen. Inwoners kunnen daar een beroep op doen als ze een idee hebben dat de plaatselijke gemeenschap ten goede komt.

Er wordt veel gebruik gemaakt van deze subsidiepot. Daarom trok de gemeenteraad er bij de begrotingsbespreking voor dit jaar al 30.000 euro extra voor uit, maar dan alleen voor de initiatieven zelf. "We hebben gemerkt dat de inzet van ambtelijke uren toch ook wenselijk en noodzakelijk is om het programma Krachtige Kernen goed te laten functioneren", zei Bianca Laheij donderdag in een toelichting op het voorstel. De hele raad ging akkoord.

Campings
De rest van de 2,4 miljoen wordt bestemd zoals het college had voorgesteld. Zo'n 350.000 euro is vorig jaar niet besteed doordat projecten bijvoorbeeld vertraging opliepen; dit geldt onder andere voor controles en toezicht op campings.

N831 en N832
Eenzelfde bedrag gaat naar verbetering van de verkeersstructuur rond Hedel en Ammerzoden. Niet alle maatregelen uit 2010 blijken het gewenste effect te hebben. Onder andere wordt geadviseerd het kruispunt van de Bernseweg (N831) met de Weigraaf (N832) zodanig te reconstrueren dat het doorgaande verkeer, via de Achterdijk, langs de dorpskernen van Ammerzoden en Hedel wordt geleid. Van de gemeente wordt verwacht dat de helft van de reconstructiekosten worden betaald en een gedeelte van de N831 in eigendom en beheer worden overgenomen.

Nog eens een kleine vijf ton wordt gereserveerd voor wegenbeheer.

Arbeidsmigranten
Drie ton houdt de gemeente achter de hand om de regels rond huisvesting van arbeidsmigranten te verbeteren.

Na al deze wijzigingen bleef er 843.000 euro over voor nieuw beleid. Daarvan gaat dus 50.000 euro naar Krachtige Kernen.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }