Foto: Janneke Boogaard

Maasdriel vraagt subsidie voor fietspad Alem

  •   439 keer gelezen

ALEM • Maasdriel hoopt mee te liften op een provinciale subsidieregeling voor fietspaden. De gemeente heeft ruim een ton aangevraagd voor de Veerweg bij Alem. Voor de snelfietsroute F2 is de regeling niet van toepassing.

De provincie heeft in totaal zes miljoen euro in de pot zitten voor fietsvoorzieningen. "We hopen een bijdrage te krijgen omdat de route over de Veerweg een ontsluitingsroute is naar Brabant", zegt wethouder Jan-Hein de Vreede.

Meer ruimte voor fietsers
Als de provincie de aanvraag toekent, moet de gemeente een even groot bedrag bijleggen. Met die ruim 200.000 euro wil Maasdriel tussen de dorpskern en het veer duidelijke fietsstroken maken en het weggedeelte voor auto's optisch smaller maken.

Wegenbeheerplan
De maximumsnelheid op de Veerweg wordt sowieso verlaagd van tachtig naar zestig kilometer per uur. In het wegenbeheerplan heeft de gemeenteraad afgelopen najaar al 365.000 euro beschikbaar gemaakt voor deze weg. 

Als subsidie uitblijft, bekijkt Maasdriel of er wel een ton - of meer - aan eigen geld in aanpassingen voor fietsers wordt gestoken.

Snelfietsroute
Peter de Vries van CDA Maasdriel had bij het college geïnformeerd of het gebruik maakt van de subsidieregeling. Hij dacht aan de geplande snelfietsroute F2 tussen Den Bosch en Zaltbommel, maar daarvoor is deze regeling volgens het college niet bedoeld. "De regeling is nogal specifiek; behalve de Veerweg in Alem zijn er geen projecten in Maasdriel die aan de voorwaarden voldoen."

Wel bestaan er provinciale middelen speciaal voor snelfietsroutes. Daarnaast hopen de initiatiefnemers gebruik te kunnen maken van budget ter bevordering van doorstroming van de A2. Komend najaar verwacht Maasdriel daar meer duidelijkheid over, zo schrijft het college aan De Vries.

Voorlopig ontwerp
De provincie Geldelrand heeft de coördinatie, verder zijn nu behalve Maasdriel en Zaltbommel ook de gemeente Den Bosch, de provincie Noord-Brabant, het rijk en de Fietsersbond betrokken. Het voorlopig ontwerp voor de route is opgesteld. 

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }