Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Geert de Kock en Cor van de Craats buigen zich over het ontwerp, gemaakt door Hans van Horssen.
• Geert de Kock en Cor van de Craats buigen zich over het ontwerp, gemaakt door Hans van Horssen. (Foto: Janneke Kok)

De Wittenberg in Haaften krijgt een belevenistuin

  •   443 keer gelezen

HAAFTEN • Stichting Vrienden Zorgcentrum de Wittenberg is druk aan het sparen voor een belevenistuin voor het zorgcentrum in Haaften. In december gaat de spade de grond in. Maar: sponsoren zijn nog meer dan welkom.

De tekeningen zijn er al. Cor van de Craats, bestuurder van Wittenbergzorg, en Geert de Kock, penningmeester van stichting Vrienden Zorgcentrum de Wittenberg, wijzen druk. Dáár moet een loopbrug komen. Dáár moestuinbakken. En verderop ook nog een prieeltje. Het is duidelijk: de complete binnentuin van De Wittenberg gaat op de schop. De Kock tuurt door het raam naar buiten. "Het is nu een vlakke tuin. Mensen kunnen een beetje wandelen. Meer niet. Gezien de ruimte is er veel meer uit te halen."

De nieuwe belevenistuin moet bewoners van De Wittenberg veel meer stimulansen bieden dan de huidige tuin. "Het gaat om het prikkelen van de zintuigen. Ruiken, voelen, horen. Dat zal uiteindelijk allemaal mogelijk zijn." Ook komen er onderdelen die het geheugen triggeren. Bijvoorbeeld vlierbessen- en kruisbessenstruiken – "die mensen nog herkennen van vroeger" – en wat attributen uit lang vervlogen tijden. Van de Craats filosofeert hardop: "Een oude aardappelmand, een stuk gereedschap, een hark. Dat soort dingen."

Hij benadrukt dat de details nog uitgewerkt moeten worden. "Veiligheid staat natuurlijk voorop." Naast beleving moet de tuin ook wat meer uitdaging bieden aan de bewoners van De Wittenberg. Dus komen er verschillende paden die mensen kunnen uitwandelen, een loopbrug met leuning waardoor mensen een stukje zonder stok of rollator kunnen lopen. Er zijn ook plannen om een jeu de boulesbaan aan te leggen. De Kock: "En laat die vooral ook gebruikt worden door mensen uit het dorp, we moeten zorgen voor een beetje reuring." Sowieso wil De Wittenberg haar belevenistuin openstellen voor heel Haaften.

Het realiseren van de tuin sluit aan bij de groeiende aandacht voor belevenisgerichte zorg. Sommige verpleeghuizen richten bijvoorbeeld een oudheidskamer in. En de onlangs door De Wittenberg-medewerkers bekostigde Labyrintfiets past daar ook in: hiermee kunnen bewoners virtuele fietstochten maken. Sowieso probeert De Wittenberg veel dingen met haar inwoners te ondernemen. Van de Craats vertelt over een uitstapje naar de IKEA met een groepje bewoners van de gesloten afdeling. "Je denkt: wat moeten die mensen in de IKEA? Maar: je mag daar alles aanraken. Voelen. Op een bed gaan liggen. Mensen vinden dat fantastisch. De zinvolle dagbesteding is steeds belangrijker geworden, staatssecretaris Van Rijn heeft daar goed werk in verricht. En onze medewerkers zijn er ook enthousiast mee bezig."

Alleen: dat kost ook wat. "Met het huidige budget kunnen wij ons hoofd boven water houden, hoewel ik niet wil klagen: we hebben er geld bijgekregen dit jaar. Maar we besteden dat zoveel mogelijk aan de spreekwoordelijke handjes aan het bed." De Kock reageert verheugd: "Mooi, schrijf dat maar op. Handjes aan het bed." Vrienden Zorgcentrum de Wittenberg probeert ondertussen met hulp van sponsoren, eigen activiteiten en donateurs voor de extra's te zorgen. De belevenistuin is tot nu toe haar grootste project. Eerder werd er al een rolstoelbus en een duofiets aangeschaft voor het zorgcentrum.

Ook kleinere aankopen zoals tuinmeubilair en stereoapparatuur waren mogelijk dankzij hulp van de stichting. Van de Craats: "We zijn daar natuurlijk heel dankbaar voor. Voor een dergelijk project als deze belevenistuin is gewoon veel geld nodig." Maar: er is via gemeente Neerijnen al een bijdrage uit het leefbaarheidsfonds van 25.000 euro. En via sponsoren en donaties heeft de stichting zelf ook het nodige geld weten te vergaren. En zo benadrukt De Kock: "We hoeven niet het hele project in één keer te realiseren. We kunnen het in delen doen." Eind december moeten de werkzaamheden kunnen starten.

Stichting Vrienden Zorgcentrum de Wittenberg zoekt nog meer sponsoren en donateurs om de belevenistuin mogelijk te maken in Haaften. Geld storten kan op bankrekeningnummer NL44 RABO 0366 7523 83 ten name van stichting Vrienden Zorgcentrum de Wittenberg. Meer informatie is ook te verkrijgen bij secretaris Meta van Bergeijk-Van Kuilenburg via 0418-592353 of vrienden@wittenbergzorg.nl.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }