Logo hetkontakt.nl/bommelerwaard
• Alles is bespreekbaar tijdens het groepsconsult.
• Alles is bespreekbaar tijdens het groepsconsult. (Foto: aangeleverd)

Groepsconsult tijdens zwangerschap: 'Herkenning bij elkaar is fijn'

  •   602 keer gelezen

ZALTBOMMEL • In maart en april 2017 zijn de eerste twee groepen zwangeren gestart met Centering Pregnancy (CP) in Verloskundig Centrum Bommelerwaard. Hiermee gaat de praktijk mee in een landelijke trend.

CP is een vernieuwende manier van verloskundige zorg in een groep van ongeveer tien zwangeren die allemaal in dezelfde periode zijn uitgerekend.

De groep komt negen keer in de zwangerschap bij elkaar in de sfeervolle groepsruimte van het Integraal Gezondheidscentrum (aan de De Virieusingel in Zaltbommel) met één van de verloskundigen en een assistent-begeleider van Verloskundig Centrum Bommelerwaard.

Na de negende bijeenkomst vinden tijdens de laatste maand van de zwangerschap controles weer individueel plaats op het reguliere spreekuur. De tiende groepsbijeenkomst wordt gepland na de geboorte van het laatste kindje.

Positieve reacties
De eerste groep die in Zaltbommel in maart is gestart, heeft inmiddels vier bijeenkomsten gehad, op een vaste dag en tijdstip zodat al lang van tevoren bekend is wanneer de controles plaatsvinden. De reacties zijn zeer positief.

Minder onzeker
Rosemarie, één van de deelneemsters: "De bijeenkomsten zijn heel informatief en gezellig. Herkenning bij elkaar is heel prettig en maakt je minder onzeker. We zitten allemaal ongeveer in dezelfde fase van ons leven."

Keuze
Een zwangere die de individuele verloskundige intake en de termijnecho heeft gehad kan kiezen om mee te doen. Iedere bijeenkomst van twee uur heeft vaste indeling en een thema, bijvoorbeeld 'Gezonde leefstijl', 'Hoe ga je om met stress', een bijeenkomst met partners over de bevalling en 'Overgang van zwangerschap naar ouderschap'.

Tijdens het eerste halfuur van iedere bijeenkomst meet iedereen zelf de bloeddruk, vinden de verloskundige controles plaats en wordt naar het hartje van de baby geluisterd. Vooraf vullen de deelnemers in hun eigen zwangerschapsboek een zelfevaluatieformulier in en zijn daardoor veel bewuster bezig met de vraag: 'Hoe gaat het eigenlijk met mij en mijn zwangerschap'.

Whatsapp
Verloskundige Mariëtte Rodenburg: "Er is veel tijd om informatie te delen, dit gebeurt op een speelse manier met afwisselende activiteiten van tien tot vijftien minuten. Door het contact met de anderen - ook door een whatsapp-groep - ontstaat een band, wordt veel onzekerheid weggenomen door herkenning en door delen van ervaringen neemt het gevoel controle te hebben toe."

Gezonde hapjes
Door het groepsproces doet de zorgverlener een kleine stap terug, maar tegelijkertijd is er veel meer tijd voor echt contact met elkaar. Hanneke: "Ik vind de controles heel fijn en ook de gezonde hapjes die iedereen meeneemt zijn heel lekker!"

Quality-time
Ook Marianne koos voor Centering Pregnancy. "Voor mij is het echt quality-time nu ik van mijn derde zwanger ben. Naast mijn werk is het thuis ook druk en vragen mijn andere kinderen veel aandacht. Gelukkig heb ik oppas kunnen regelen en kan ik tijdens de Centering-bijeenkomsten twee uurtjes alleen met mijn zwangerschap bezig zijn."

Niets is gek
Joniece: "Ik zag erg op tegen alleenstaand moeder worden, maar het is zo gezellig in de groep. Echt alles is bespreekbaar, niets is gek en er is zoveel begrip. Ik kijk er elke keer weer naar uit."

De volgende groep start in augustus, voor zwangeren die uitgerekend zijn tussen 15 januari en 1 maart 2018.

Meer informatie:
centeringhealthcare.nl
verloskundigcentrumbommelerwaard.nl

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }