Afbeelding

Jongeren gepakt met illegaal vuurwerk

112 661 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De politie heeft vrijdag in Zaltbommel acht jongens in de kraag gevat die prullenbakken vernielden met vuurwerk. Drie van hen hadden illegaal vuurwerk bij zich. Zij krijgen een straf via Bureau Halt of een taakstraf.

Dat meldt de politie maandag op Facebook.

Toen diverse mensen meldden dat er prullenbakken vernield werden met vuurwerk, ging de politie op onderzoek uit. Ze kwamen uit bij acht jongens. Uiteindelijk hadden drie 14-jarige jongens verschillende soorten illegaal vuurwerk bij zich. Dit werd allemaal in beslag genomen.

Cobra6
Een van de drie jongens die in bezit was van het illegaal vuurwerk is meteen aangehouden, omdat hij een Cobra6 bij zich had. "Een Cobra is een zeer zwaar explosief dat kan zorgen voor veel letsel bij iedereen in de omgeving. Het is gevaarlijk en instabiel vuurwerk waar wij als politie streng op acteren", aldus de agenten.

Halt of taakstraf
Alle drie de jongens van veertien jaar oud, worden gehoord als verdachte. Justitie zal bepalen of het een afdoening wordt via Halt of er een andere straf opgelegd wordt. Dit kan bijvoorbeeld een taakstraf zijn. Het onderzoek naar de vernieling van de prullenbak loopt nog.

School
Het moment dat de politie de jongens trof, hadden zij eigenlijk bezig moeten zijn met een schoolopdracht, het was dus onder schooltijd. Daarom gingen de agenten met de jongens naar hun school, waar een constructief gesprek volgde. De school zal los van het politie-onderzoek ook nog kijken wat hierin gepast is richting de leerlingen.

Niet gekeurd
Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gezocht naar 'weigeraars' en 'blindgangers'. Dat is vuurwerk dat niet wil afgaan of dat niet goed of volgens de aanwijzingen afgaat. Het lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat degene die het aansteekt niet op tijd kan wegkomen.

Vaak ook is illegaal vuurwerk te zwaar, bevat het te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden. 

Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld? Meld dit bij de politie 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden