Man uit Hoenzadriel (50) rijdt vijf jaar zonder geldig rijbewijs

  •   382 keer gelezen   112

HOENZADRIEL/KERKDRIEL • Ondanks dat de politie staakt voor een betere CAO, hebben Bommelse agenten zaterdag een 50-jarige man uit Hoenzadriel een proces-verbaal gegeven, omdat hij al vijf jaar rond rijdt met een verlopen rijbewijs.

Agenten troffen de man zaterdagmiddag in zijn auto op de Gasthuisstraat in Kerkdriel. Hij trok de aandacht door zijn rijstijl, vertelt de politie. "Op de kruising met de Kerkstraat vergat de bestuurder voorrang te verlenen aan een oudere vrouw op een fiets. Dit was niet direct voor ons de aanleiding om de bestuurder even in de gaten te houden maar op de volgende t-splitsing gebeurde weer precies hetzelfde, een motorrijder die van rechts kwam kon maar net een aanrijding voorkomen. Hierop besloten wij om maar eens met de bestuurder van deze auto een gesprek aan te gaan."

De 50-jarige man kon vervolgens geen rijbewijs overhandigen. Die lag namelijk thuis en zat in het hoesje van zijn werktelefoon. "Toen wij de gegevens van de bestuurder opvroegen zagen wij dat het rijbewijs 'pas' vijf jaar was verlopen. De bestuurder bleef volhouden dat hij een nieuw rijbewijs had aangevraagd en dat onze systemen niet klopte. Omdat wij altijd iedereen op zijn woord geloven maar graag het motto hanteren: vertrouwen is goed, controle is beter, zijn wij toch even meegereden naar het huis van de bestuurder."

Opvallend
Tijdens deze rit liet de 50-jarige inwoner van Hoenzadriel volgens de politie al even opvallend rijgedrag zien. "De man reed vervolgens naar zijn woning. Tijdens de rit naar huis reed er een witte bestelbus voor hem. Al bumper klevend reed hij achter deze auto aan. De afstand tussen de bestelbus en onze 'klant' bedroeg niet meer dan 1,5 meter. De snelheid waarmee gereden werd was ongeveer 50 km/h. U kun wel raden wat de gevolgen zijn als de bestuurder van de bestelbus ineens moet remmen."

Nadat de bestelbus was afgeslagen kwamen de auto's in een 30 km/h-zone, vervolgt de politie. "Ook hier vond de man het niet heel bijzonder dat er een politieauto achter hem reed en dat de snelheid rond de 55 km/h betrof. Eenmaal 'veilig' thuis aangekomen, ging meneer even zijn rijbewijs pakken. Wij kregen een papieren rijbewijs in onze handen gedrukt. Heel even probeerde man zijn leugentje nog voort te zetten, maar toen gaf hij toch toe dat hij vergeten was om in de afgelopen vijf jaar zijn rijbewijs te verlengen."

Omdat de politie twijfelt over de rijgeschiktheid van de man hebben de agenten zijn rijbewijs ingenomen en ingezonden naar het CBR. Die zal de afweging gaan maken wat er met het rijbewijs moet gebeuren.

"Ondanks dat wij staken vanwege een betere CAO hebben wij besloten om proces-verbaal te schrijven voor het verlopen rijbewijs. Het twee keer geen voorrang verlenen, niet op eerste vordering kunnen tonen van het rijbewijs en de snelheid, daar hebben wij een waarschuwing voor gegeven", verklaart de politie verder. 

De Officier van Justitie zal zich gaan buigen over de hoogte van de boete. 

Tom Oostra
Redactiecoördinator van Het Kontakt Land van Heusden & Altena en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @tomoostra op twitter >
Elke woensdag het Bommelerwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK