Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Aron Romeijn maakt flinke stappen

  •   keer gelezen   Sport

HEERENVEEN – De Ottolandse schaatser Aron Romeijn heeft tijdens het dit weekeinde in Heerenveen gehouden Olympisch kwalificatietoernooi (OKT) uitstekend gepresteerd. Op de 500 meter verbeterde hij zijn persoonlijk record met maar liefst 0,4 seconde (nu 35,56) en op de 1000 met 0,8 seconden (nu 1:10,37).


"Voor een sprinter heb ik enorme stappen vooruit gemaakt", aldus Romeijn. Een ticket voor de Spelen van Sotsji in 2014 was voor de jonge sprinter nog een onmogelijke missie. "Over vier jaar moet ik mee kunnen doen voor een Olympisch startbewijs in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het gat met de nationale top in Heerenveen was op de eerste 500 meter maar een seconde."

Ziek

Het seizoen waarin Aron Romeijn zich voor het eerst volledig kan focussen op het schaatsen - hij heeft zijn opleiding met succes voltooid - is overigens allesbehalve soepel verlopen. In het voorseizoen kwam de Alblasserwaarder, die deze jaargang voor het eerst deel uitmaakt van het Team Afterpay Athleteshop, zwaar ten val in Deventer en vorige week lag hij nog ziek in bed.

Toch reed hij niet lang na zijn val een PR op de 500 meter op het NK Afstanden, verbeterde hij zich op het OKT weer op de 500 en op de 1000 meter en plaatste hij zich door een fraaie derde plaats bij de Utrecht City Bokaal voor het NK Sprint dat in maart 2014 in Amsterdamse Olympisch Stadion wordt gehouden.

"Alle doelen die ik met mijn trainer Erwin ten Hove voor dit seizoen heb gesteld, heb ik gehaald en op de 500 meter rijd ik tegenwoordig 35’ers", reageert Romeijn opgetogen. "En dat terwijl ik al een week of zes aan het kwakkelen ben. Soms was in die periode één keer trainen al te veel gevraagd en lag ik daarna uren in bed. Ik merkte het vrijdag ook aan mijn tweede 500 meter. De tijd om te herstellen was te kort en ik miste de kracht om opnieuw een topprestatie te leveren. Al was de 35.7 niet eens slecht. Ik ga deze week wel langs mijn huisarts om me te laten onderzoeken."

Perfect

Vooral over zijn eerste 500 meter, afgelopen vrijdag, was Romeijn  dik tevreden. "Tenminste, over de laatste 300 meter van die race. Die was perfect. Bij de start liet ik me nog afleiden door Jacques de Koning. Een zeer goede starter. Ik probeerde te geforceerd niet te ver achterop te raken. Die strijd verliep zeker niet vlekkeloos. Op het tweede gedeelte reed ik écht goed en haalde hem bijna nog in. Maar ik kan in deze vorm dus nog winst boeken op het eerste stuk. Dat neem ik mee."

Romeijn is blij met zijn fulltime schaatsleven. Ook al moet hij trainingskampen uit zijn eigen zak betalen.

"De ploeg betaalt de trainer en de trainingsfaciliteiten in Thialf en daar ben ik erg blij mee. Nu moet ik het laten zien en daar ga ik mijn stinkende best voor doen. Ik hoop dat ik de kloof met de ijzersterke Nederlandse top verder kan dichten", aldus Romeijn, die zich nu helemaal kan gaan richten op het NK sprint in Amsterdam.

"Het Olympisch Stadion is natuurlijk een prachtig decor. Dat wordt weer een feest."

Jan Volwerk

De volledige reportage is te lezen in Het Kontakt Alblasserwaard van vrijdag 3 januari.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten