• NDV is nu ook op landelijk niveau actief.
• NDV is nu ook op landelijk niveau actief. Foto: NDV

Nieuwlandse Damvereniging nu ook landelijk actief

Sport 899 keer gelezen

NIEUWLAND • Sinds deze herfst is de Nieuwlandse Damvereniging (NDV) actief in de nationale competitie. "Het zorgt voor een nieuwe uitdaging."

NDV speelt al sinds mensenheugenis op dinsdagavond. Tijdens de wekelijkse clubavonden wordt de onderlinge competitie afgewerkt. Bovendien wordt op die avond tegen regioteams gespeeld in de provinciale clubcompetitie.

Een kleine tien jaar geleden werd een aantal leden van NDV ook lid van GDC in Gorinchem en De Kroonschijf in Molenaarsgraaf om met die verenigingen mee te kunnen doen aan de nationale competitie die op zaterdag wordt gespeeld.

"Dit jaar vroegen leden zich af waarom we als NDV niet zelf met een team meedoen aan die competitie. Inmiddels was het aantal spelers dat op zaterdag 'buitenshuis' speelde gegroeid tot zeven. Die lieten allemaal weten voor dat nieuwe NDV-team uit te willen komen", vertellen initiatiefnemers Bert Kooij, Jan Alting, Pelle Sterk en Cees de Jong.

Gastspelers
Inmiddels beschikt NDV over veertien spelers voor het nationale tiental. "Daar zitten ook gastspelers bij van andere verenigingen die speciaal hiervoor lid van NDV zijn geworden. Die gastspelers doen niet mee met onze clubcompetitie", zegt voorzitter Bert Kooij.

De nationale competitie brengt de NDV-ers tot ver buiten de eigen regio. "We gaan onder meer naar Wageningen, Tilburg, Eindhoven en Hoensbroek. Maastricht is de verste reis. Dat is al gauw 180 kilometer. "Het zijn geen damavonden meer, maar complete damdagen. De wedstrijden beginnen om 12:00 uur. Soms vertrekken we 's morgens om half tien en zijn pas 's avonds om een uur of zeven weer thuis", lachen de initiatiefnemers.

"Maar we zijn blij dat we hiermee zijn begonnen. Iedereen is enthousiast en we merken dat de sfeer van de clubavonden overslaat op ons nationale team. Bovendien is het dammen op zaterdag heerlijk rustig. Doordeweeks moet je je vaak haasten om op tijd te komen en de andere morgen moeten leden vaak bijtijds weer op. Op zaterdag hoef je je alleen op het dammen te concentreren."

Muisstil
Wel moeten de NDV-ers wat meer 'ingetogen' zijn met hun gebruikelijke damhumor en –analyses. Waar het op damavonden in Nieuwland zeker in het begin van de partijen altijd bar gezellig is, moet het bij landelijke wedstrijden muisstil zijn. En er zijn meer regels om een rustig en zuiver verloop van de partijen te garanderen. Maar, benadrukken de initiatiefnemers, deelname aan de nationale competitie bevalt uitstekend. "Het niveau ligt wat hoger en het is leuk om tegen nieuwe tegenstanders te spelen."

In de regio ontmoeten de Nieuwlanders soms al tientallen jaren dezelfde tegenstanders. "Nu is het elke keer weer spannend tegen wie we spelen. Wat ook opvalt: in de regio overheerst het aantal 60-plussers, landelijk kom je veel meer jeugd tegen. Soms jongens en meiden van een jaar of tien. Talenten die elke week les krijgen. Ze zijn theoretisch goed onderlegd en spelen erg aanvallend. Ze zijn maar een paar turven hoog, maar je hebt er je handen vol aan. En de kans is groot dat je de volgende keer van ze verliest."

De landelijke competitie wordt om de week gespeeld en gaat over elf ronden. Tot nu toe ging NDV een keer onderuit, een duel eindigde in remise, terwijl zaterdag tegen Wageningen 4 voor het eerst werd gewonnen.

Financiële ondersteuning
Deelname aan de landelijke competitie zorgt wel voor extra kosten. Voorzitter Kooij: "We hebben nieuw materiaal moeten kopen, zoals digitale klokken. Daarnaast hebben we te maken met extra reis- en verblijfskosten én zaalhuur." Een aantal jaren geleden steunde de lokale Univé de club al eens met materiaal. "Nu zorgt Univé Leksprong opnieuw voor een mooie financiële ondersteuning. Door deze bijdrage kan het nationale NDV-team zichzelf bedruipen. Daar zijn we als club erg dankbaar voor."

Overigens: NDV heeft haar 'gewone' clubavond op dinsdag vanaf 20:00 uur in gebouw Brandpunt. Belangstellenden zijn hartelijk welkom om een kijkje te komen nemen of een partijtje te spelen.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden