Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Biljartclub De Poort: halve eeuw ontspanning op het groene laken

  •   keer gelezen   Sport

NIEUWPOORT • De Nieuwpoortse biljartclub De Poort vierde onlangs geleden het 50-jarig bestaan. Dat gebeurde in Het Arsenaal. 's Middags was er voor de leden een barbecue met buffet en in de avonduren een feestavond voor leden en oud-leden. Kortom, er werd uitgebreid stilgestaan bij een halve eeuw ontspanning op het groene laken.


"Zo mag je het wel omschrijven", reageert secretaris Eric Jerphanion, die samen met algemeen bestuurslid Argo Slob tevreden terugkijkt op het bereiken van deze mijlpaal binnen de vereniging. "Natuurlijk waren al die wedstrijden in competitieverband vaak reuze spannend. Maar dan nog blijft biljarten een sport die garant staat voor een stukje ontspanning."

"Wat dat betreft is het jammer dat de jeugd tegenwoordig niet zo snel zal kiezen voor een biljartvereniging", vult Argo Slob zijn secretaris aan. "Wij zijn binnen de biljartfederatie Lek- en Giessenstreek met 22 leden zeker niet de kleinste vereniging. Maar wat mij betreft mogen nieuwe leden zich melden."

Vier voorzitters
Overigens was de belangstelling tijdens en kort na de oprichtingsvergadering op 15 juni 1967 een stuk groter. Al snel werd De Poort een biljartclub met zo'n 45 leden. Dat was ook toen vergelijkbaar met de meeste clubs binnen de biljartfederatie.

Argo Slob: "En het bleken vooral trouwe leden. Dat is door de jaren heen altijd zo gebleven. Ik noem bijvoorbeeld het feit dat we in die 50 jaar slechts vier voorzitters hebben benoemd. Bij de oprichting was dat Dries de Bondt. Na zijn overlijden werd dat Jan Terlouw. Toen Gerrit Vlot en sinds 1999 onze huidige voorzitter Cor Zwijnenburg."

Eerste team
Uit het verhaal van de twee bestuurders wordt duidelijk dat het eerste team, uitkomend in de eerste klasse, doorgaans een behoorlijk woordje meespreekt.

"Zeker de laatste jaren strijden we toch altijd om een plek bij de bovenste drie", vertelt Slob, zelf een van de leden van dat eerste team, met trotse blik. "En in de lopende competitie doen we andermaal een serieuze gooi naar het kampioenschap. Zeg maar, alsnog een speciaal jubileumgeschenk voor het bestuur. De laatste keer dat we kampioen werden was in 2013. Het mag wel weer eens."

Puzzelen
Tot anderhalf jaar terug was eetcafé De Dam de vaste locatie. Maar toen moesten ze verhuizen naar Café De Poort. Dat is ook de thuishaven van biljartclub Lekzicht uit Langerak.

"Daar werken we goed mee samen", legt Jerphanion uit. "Dat moet ook wel, want we hebben de beschikking over slechts één biljart dat we ook in competitieverband gebruiken. Dus het is nog wel eens puzzelen omdat we beide met vier teams uitkomen."

Naast Argo Slob wordt het eerste team gevormd door Bart den Hartog, André Vosmer en de topper Theo van 't Hoog. In Nieuwpoort en Langerak overigens altijd aangeduid als Teep van 't Hoog. Hij speelt Kader 38/2 en neemt in de top tien van de Federatie de vierde plaats in. Onbetwiste sterspeler is Jos Vlot (K57/2) van biljartclub Carambole uit Giessenburg.

Reünie
"Onze jubileumviering in Het Arsenaal was bijzonder geslaagd", kijkt Slob terug op het feest. "Bijzonder veel oud-leden hebben we opgespoord. Veel van hen mochten we begroeten. Het werd een echte reünie. Uiteraard was medeoprichter en erevoorzitter Jan Terlouw uit Gorinchem er ook. Nog altijd actief binnen de Federatie. Biljarten is echt zijn grote passie. We hadden een rond biljart laten komen waarop burgemeester Dirk van der Borg een partijtje tegen onze erevoorzitter speelde. De burgervader kan echt wel aardig biljarten. Van dat ronde biljart werd trouwens gretig gebruik gemaakt. Dit hadden veel aanwezigen nog nooit gezien, laat staan erop gespeeld."

Verder werd een aantal leden gehuldigd. Jan van Wijk uit Groot-Ammers vanwege 25 jarig lidmaatschap. "Dat was hij lang geleden al, maar toen is het er niet van gekomen." De andere jubilarissen waren Eric Jerphanion, Cor Zwijnenburg en Rob Menten 25 jaar lid, Teep van 't Hoog 40 jaar en natuurlijk Jan Terlouw 50 jaar.

Ed van Tuijl

Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier