Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Johan Zonneveld Piek volgt echtgenote Ine op als voorzitter van SteDoCo.
Johan Zonneveld Piek volgt echtgenote Ine op als voorzitter van SteDoCo. (Foto: Geurt Mouthaan)

Unieke voorzitterswissel SteDoCo: Johan Zonneveld Piek volgt vrouw Ine op

  •   keer gelezen   Sport

HOORNAAR • Tijdens de komende ledenvergadering verwelkomt SteDoCo vijf nieuwe bestuursleden, waaronder beoogd voorzitter Johan Zonneveld Piek.


Tegenkandidaten hebben zich vooralsnog niet gemeld en dus zal Johan Zonneveld Piek zijn vrouw Ine na instemming van de leden opvolgen als voorzitter van de meest ambitieuze Alblasserwaardse voetbalclub. Naast Ine doen nog vier bestuursleden een stapje terug.

"Maar we gaan niet verloren voor de club, alle aftredende bestuursleden blijven zich inzetten voor SteDoCo. Ik ook, na een adempauze ben ik weer inzetbaar als vrijwilliger. Wat weet ik nog niet, we hebben veel vrijwilligers maar nooit genoeg", weet Ine (57).

Ze werd in 1974 lid van de roodzwarte voetbalfamilie. "In Gorinchem was destijds geen enkele vereniging serieus met damesvoetbal bezig en ik besloot voor het eerst van mijn leven over het viaduct van de A27 te fietsen. Mijn schoolvriendin Thea Middelkoop tipte mij en vervolgens heb ik 18 jaar in de achterhoede gespeeld. Op een hoog niveau, want we voetbalden door het hele land tegen topploegen als Velocitas, Ter Leede, Zwart-Wit '28 en natuurlijk Rijsoord en Groote Lindt."

25 jaar doelman
Johan werd eerder lid. "Vijftig jaar geleden ben ik begonnen als voetballer, maar na een halfjaar besloot ik op doel te gaan staan. Het was een bewuste keuze en niet omdat ik niet kon voetballen", lacht de inmiddels 58-jarige beoogde preses. Een goede keuze, want hij verdedigde maar liefst 25 jaar het doel van het eerste.

Niet alleen tal van trainers zagen het in hem zitten, ook Ine. "In 1977 kregen we in The Ponderosa verkering, na de wedstrijd tegen Herovina. En het zoveelste SteDoCo-huwelijk was aanstaande. Wij waren geen uitzondering. Veel teamgenoten zijn met spelers van het eerste getrouwd. Zoals Jannie en Hans Duyzer, Rina en Adrie Schrijver, Ton en Karin Slob. Wij zijn ondertussen 36 jaar getrouwd, maar ook met de club. We slapen nog net niet onder een SteDoCo-dekbed..."

Rode kabel
Want inmiddels zijn zoon Robin en zijn vriendin Joyce ook behept met het clubvirus. Zo is het jonge stel verantwoordelijk voor het onlangs gestarte SteDoCo TV. "De vereniging is geen rode draad door ons leven, maar een kabel", aldus Johan, die dit seizoen niet meer onder de lat staat. "Met het oog op mijn nieuwe functie is zelf voetballen er niet meer bij."

Terug naar 2013. Kid Schuijt had jarenlang de voorzitterskar getrokken en zocht een opvolger. In eerste instantie stond manlief op het lijstje, maar Johan tipte zijn vrouw. "Een gespreid bedje werd mij beloofd, maar al snel bleek er nog genoeg te doen te zijn. Het eerste seizoen was een leerjaar, ook omdat formeel niet alles optimaal was geregeld. Zo ontbrak een goede administratieve organisatie. We moesten ook leren bestuurlijk en verenigingsbreed meer samen te doen. Daarna volgde de uitvoering van het verzelfstandigingstraject en ook binnen de vereniging was er commotie bij enige teams van de herenafdeling. Er werd niet rechtstreeks gecommuniceerd over de vermeende onvrede, wel via social media en vooral achter de bestuurlijke rug om. De uitgesproken ambities bleven gehandhaafd, maar het blijft een groot punt van aandacht. In minder positieve tijden kreeg ik veel steun van in mijn ogen goede en belangrijke leden. Vorig jaar hebben we, ondanks de degradatie, geoogst. Een vierde jaar had ik nodig om de statuten af te ronden, die staan maandag op de agenda", aldus Ine.

Stevig huis
"De vereniging is een stevig huis, ik ga dan ook geen grote veranderingen doorvoeren", vult Johan, betrokken bij alle bouwprojecten aan de Groeneweg, aan. "Vrijwilligers zijn de dragende kracht van de vereniging, maar ook de sponsoren zijn heel belangrijk. Mede omdat we terug willen naar de Derde Divisie. Spelen tegen Quick Boys en IJsselmeervogels blijft toch speciaal. Maar bovenal is recreatief voetbal zeker zo belangrijk en in dat opzicht verschillen we niet van omliggende verenigingen. Ook SteDoCo is en blijft een club van en voor iedereen. Waar we met z'n allen de handen ineen moeten slaan om te kunnen genieten van het voetbalspelletje", besluit het echtpaar.

Theo Sprong

Rick den Besten
Hoofdredacteur Het Kontakt Edities en (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard en Regio-Voetbal.
Volg @RickdenBesten op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten