Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
(foto: Rick den Besten)
(foto: Rick den Besten)

Fabio Jakobsen wil op herhaling in Noordeloos

  •   keer gelezen   Sport

NOORDELOOS – Een jaar geleden won regiorenner Fabio Jakobsen met speels gemak de jubileumeditie van de Ronde van Noordeloos. De voortdurend de aanval zoekende Belofte-renner ging, gesteund door een ijzersterke kopgroep met onder andere Koos Jeroen Kers en Lars van der Vall, als eerste over de streep.


"En dat wil ik dit jaar weer", hoopt de 20-jarige Heukelummer. "Ik heb mij ingeschreven en verwacht op tijd te zijn in Noordeloos. Zondagavond komen we namelijk met mijn ploeg SEG terug van de vierdaagse etappekoers Tour Alsace. Na een vlotte autorit en een goede nachtrust, ga ik ervan uit dat ik erbij ben. Het is altijd een mooi rondje, met veel bekend publiek en een goede sfeer. Vorig jaar werd de wedstrijd door een dernykoers ingekort, maar nu gaan we weer 100 rondjes en dus 80 kilometers rijden."

Zwarte Paard
Jakobsen kent zijn favorietenrol. "Moeilijk is het niet en ik bereid mij dan ook niet speciaal voor, want in feite rijd je vier keer linksom en is het vol sprinten bij het Zwarte Paard. Maar dit jaar zullen ze mij wel extra in de gaten houden. Ze moeten overigens niet denken dat ik al het werk ga doen, zo werkt het niet in het wielrennen."

Het huidige seizoen verloopt goed voor Jakobsen. "Heel goed zelfs. Vorig jaar was ik minder sterk, nu is dat anders. Ik kan, ook in de zware wedstrijden, meekomen met de sterke renners in koers. Een jaar geleden moest ik het toch echt alleen van mijn sprint moest hebben. De 2,5 jaar bij SEG hebben mij sterker gemaakt. Onder goede begeleiding heb ik tijdens de mooie wedstrijden veel geleerd. Op de sprint, maar ook daarbuiten."

EK en WK
Jakobsen grossierde in het voorjaar in gouden plakken. Zo won hij de Ster van Zwolle, de tweede etappe in de Ronde van Normandië, Rund um den Finanzplatz in Frankfurt, de profronde van Noord-Holland en het Nederlands Kampioenschap voor Beloften. 

"Gelukkig past de ronde van Noordeloos prima in mijn verdere programma", vervolgt de vriendelijke Jakobsen. "Een paar dagen later vertrekken we naar Denemarken voor het EK. Het licht glooiende landschap leent zich voor een massasprint en dus maak ik serieus kansen voor een plek op het podium. Hetzelfde geldt voor het parcours tijdens het WK in Noorwegen, op 22 september. Wel iets zwaarder, maar geen bergen op de routekaart. Tussendoor rijden we eind augustus nog de Tour de L'Avenir."

En dan sluit Jakobsen het hoofdstuk Belfote-renner af. "Op het EK of WK hoef ik niet per se kampioen te worden. Als ik er bij zit, dan wil ik wel meedoen. Maar ik ga mij niet met gevaar voor eigen leven in een volle sprint mengen. Ik wil een week later ook nog fietsen en zeker volgend jaar. Ik kijk verder dan het WK", slaat Jakobsen een bruggetje naar 2018.

Supermooi
"Ik ben druk in overleg met mijn trainer Peter Schep, mijn managers en alle mensen om mij heen. Vorig jaar werd ik al Nederlands Kampioen bij de Beloften. Normaliter rijd je dan een jaar later bij de profs. Maar ik voelde mij nog niet sterk genoeg. Nu wel en dus maak ik eind van het jaar de volgende stap. En dan begint het echte werk pas. Het is natuurlijk supermooi als ik met mijn hobby en geliefde sport mijn geld kan verdienen. Ik wil op het hoogste niveau rijden, maar wil SEG de komende maanden ook nog iets moois laten zien."

Een overwinning in Noordeloos zou daar een mooi begin van kunnen zijn. De wielerliefhebbers zijn van harte welkom om de krachtpatser uit Heukelum voor het laatst met eigen ogen te zien koersen. Want als Fabio Jakobsen vanaf januari 2018 profwielrenner is, dan zal het wielerrondje over de Singel, de Van Trappenburgstraat en de Botersloot voorlopig tot het verleden behoren.

Theo Sprong

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier