Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Annebeth Kubbe uit Noordeloos naar WK voltige

  •   keer gelezen   Sport
Foto: Danny Geelhoed

NOORDELOOS • De 17-jarige Annebeth Kubbe uit Noordeloos komt volgende week voor Nederland uit op het wereldkampioenschap voltige (acrobatiek op de rug van een galopperend paard) in Oostenrijk. Zondag vertrekt ze.


"Ik ben heel trots dat ik samen met drie andere solisten mag uitkomen voor Nederland", vertelt ze. "We moeten opboksen tegen behoorlijke concurrentie, want vooral in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland wordt de sport op hoog niveau beoefend." Er ging een lange voorbereiding aan vooraf. Annebeth traint zes dagen per week. Met het Dutch Junior Vaulting team werd ze in 2015 vierde op het WK in Ermelo en in 2016 negende op het EK in Le Mans.

Om als solo voltigeur geselecteerd te worden voor het WK in Oostenrijk moest de jonge inwoonster van Noordeloos kwalificatiepunten halen. "Ik ben hiervoor naar Italië, België, Zwitserland en Zweden afgereisd. Het is best moeilijk om de kwalificatiepunten te halen. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond wil dat je nog hogere punten haalt dan de gestelde punten die je moet halen om überhaupt op het kampioenschap te mogen starten. Daarnaast moet je paard ook hoge punten halen om aan het kampioenschap mee te mogen doen."

Leren
Annebeth trainde daarnaast op twee paarden die nog nooit aan een Concours Voltige Internationaal waren geweest. "Een CVI is voor een paard best spannend, omdat er erg veel publiek en decoratie is. Ik wist dat ze er beide eigenlijk niet klaar voor waren, maar ik moest ze ook de kans geven om te leren. Veel tijd was daar echter niet voor."

"Ik heb op beide paarden één CVI gestart. Ze vonden het erg spannend en hebben beide ook niet de punten gehaald die ze moesten halen. Ik ben daarna in Zweden nog op een Deens paard gestart en heb daar ruimschoots mijn kwalificatiepunten gehaald."

Het wereldkampioenschap is van 2 tot en met 6 augustus. "Het zou geweldig zijn als ik de finale zou halen in het sterke deelnemersveld. Daarmee zou ik gelijk veel ervaring opdoen voor in de toekomst. We gaan het zien, ik heb er heel veel zin in."

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier