• Arjan Wemmers (links) en Antoine de Zeeuw.
• Arjan Wemmers (links) en Antoine de Zeeuw.

Documentaire over neergestorte Lancaster in de polder

Algemeen 867 keer gelezen

BRANDWIJK/MOLENAARSGRAAF • Arjan Wemmers en Antoine de Zeeuw maken een documentaire over de Engelse Lancaster die in de nacht van 21 op 22 mei 1944 ontploft boven de dorpen Molenaarsgraaf en Brandwijk.

Van de zeven inzittenden komen er zes om het leven. Het toestel heeft zojuist samen met ruim 500 andere toestellen de Duitse stad Duisburg gebombardeerd en is op de terugweg naar Engeland. Boven de Alblasserwaard wordt het door een Duits vliegtuig beschoten. Het toestel explodeert en brokstukken komen terecht in Molenaarsgraaf en Brandwijk.

Doel
Het doel van de documentaire is om het verhaal aan deze tragische gebeurtenis te bewaren en vast te leggen voor de toekomstige generatie. ''Het feit dat we in Nederland in vrijheid kunnen leven voelt vanzelfsprekend, maar is dat uiteraard niet. De wetenschap dat er mensen voor onze vrijheid hebben gevochten en er zelfs hun leven voor hebben gegeven, mag nooit vergeten worden'' aldus Antoine de Zeeuw.

Lang geleden
Het feit dat de ontploffing 72 jaar geleden heeft plaatsgevonden, maakt het niet makkelijk om het verhaal te verfilmen. ''Over het verhaal was al het nodige bekend, hier heeft meneer Horden uit Noordeloos in het verleden veel onderzoek naar gedaan. Daarnaast zijn er ook nog een aantal mensen die de ramp hebben meegemaakt en daar heldere herinneringen over hebben. Een aantal van hen hebben we mogen interviewen en we hopen nog meer mensen te spreken die hun verhaal met ons en de camera willen delen'' aldus De Zeeuw.

Zo spraken ze onlangs met Wim Vermeer. Hij heeft als tienjarige gezien dat de enige overlevende van de ontploffing uit de Graaf kwam kruipen. Samen met een aantal anderen heeft hij hem zelfs begeleid naar de gemeenteveldwachter.

Jongere broer
Naast Wim Vermeer is vorig jaar ook de jongere broer van één van de inzittenden geïnterviewd. ''Brian Watts was 13 jaar oud toen zijn broer overleed en hij herinnerd zijn broer Raymond nog erg goed. Hij weet nog dat er op school door zijn leraar in de klas werd verteld dat zijn broer was overleden. Hij vond dat uiteraard vreselijk'', aldus de Zeeuw.

Om er een aansprekende documentaire van te maken, worden ook moderne technieken gebruikt. Zo is het oude toestel geheel gereconstrueerd in 3d en wordt hiermee de laatste vlucht van de zeven geallieerden in beeld gebracht. ''Op deze wijze kunnen we beleven hoe de laatste vlucht moet zijn geweest en proberen we de kijker bij het verhaal te betrekken.

De documentaire is nog niet af en er zal het komend jaar verder aan worden gewerkt. Het is de bedoeling dat het verhaal in het voorjaar 2017, in de aanloop naar de onthulling van het oorlogsmonument bij Café Boerenklaas, wordt gepresenteerd. In welke vorm dit zal gaan gebeuren, is nu nog niet bekend. Dit zal tijdig op de Facebookpagina van dit project worden bekendgemaakt.

Antoine de Zeeuw en Arjan Wemmers zetten zich tevens in voor een monument ter nagedachtenis van de slachtoffers.

Voor meer informatie: www.ommb.nl of de zoekterm Lancaster in de polder op Facebook.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden