• De boerderij aan de Lakerveld 142 te Lexmond.
• De boerderij aan de Lakerveld 142 te Lexmond. Foto: Aangeleverd

Historische proeverij tijdens Open Monumentendag in Lexmond

Algemeen 1.038 keer gelezen

LEXMOND • Op zaterdag 12 september 2020 houdt ‘Beleef de Geschiedenis’ een historische proeverij in Lexmond. Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom van 11:00 tot 16:30 uur om gratis te komen proeven. Ook kan men van jong tot oud een ‘delfts blauw’ tegeltje maken.

‘Beleef de Geschiedenis’ wordt gerund door de bevlogen onderneemster Gerti de Koeijer. Na het grote succes van vorig jaar is er weer de mogelijkheid om kennis te komen maken met haar bedrijf en de eeuwenoude boerderij. Ditmaal wordt het terrein rondom de boerderij omgetoverd tot een leermonument, het thema van Open Monumentendag 2020. Alle activiteiten zullen buiten plaatsvinden. Men kan de in aanleg zijnde tuin met historische kruiden en eetbare bloemen beleven en een tegeltje beschilderen tot een heus delfts blauw tegeltje. 

Bij de proeverij komt een terras. Er is een flyer met informatie over de boerderij en er zijn historische producten te koop. Dit ‘leermonument’ is te vinden op Lakerveld 142 te Lexmond. De gastvrouw ontvangt bezoekers uiteraard in passende kledij. Het wordt aangeraden om op de fiets te komen.

Sap uit de hoogstamboomgaard
Ook stichting de Batsburgh, vernoemd naar de eeuwenoude boerderij, zal aanwezig zijn op deze dag. Stichting De Batsburgh zet zich in om geschiedenis samen te beleven. Met het project van ‘pluk tot pak; hoe fruit verbindt in de strijd tegen voedselverspilling’, blijft de hoogstamfruitboom in de belangstelling, wordt er aandacht besteed aan voedselverspilling en mensen worden met elkaar verbonden tijdens een gezellige buiten activiteit.

Mede met de hulp van de gemeente is dit project van start gegaan. Net als vorig jaar wordt er ook fruit gedoneerd aan de voedselbank. Het grootste deel van het overige fruit zal geperst worden tot sap. Met de verkoop van het sap wil de stichting hier een levensvatbaar project van maken.

Beleef de Geschiedenis
Met haar bedrijf ‘Beleef de Geschiedenis’ heeft de Koeijer als doel om het mogelijk te maken dat men kan proeven, ruiken, voelen, kijken en luisteren om zo geschiedenis tot leven te brengen.

Het sleutelbegrip daarbij is historische sensatie, het gevoel in direct contact te staan met het verleden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het bord met de QR-code bij het huis van Johan.
Inwoner Kinderdijk komt met eigen plan tegen parkeeroverlast: 'Het werkt!' Nieuws 58 minuten geleden
• De locatie van het kunstwerk Het Wiegje van Beatrijs.
Feestelijke versiering van 'Het Wiegje van Beatrijs' bij Kinderdijk vanwege Koningsdag Nieuws 1 uur geleden
• Dirk IV-loop 2024.
Jochem Wiersma (Sliedrecht) en Sacha Ruf (Papendrecht) winnen Dirk IV-loop met korte video's 2 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden