• De Hobbitstee is een van de scholen waar LED verlichting is aangebracht.
• De Hobbitstee is een van de scholen waar LED verlichting is aangebracht.

Drie basisscholen O2A5 over op duurzame LED verlichting

Algemeen 422 keer gelezen

ARKEL • De Hobbitstee, Mozaïek en de Boomgaard, drie basisscholen die behoren tot Stichting Openbaar Primair Onderwijs Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (O2A5), zijn deze zomer overgestapt op LED verlichting.

De projecten zijn onderdeel van het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) van opdrachtgever Lakerveld Noordeloos, waarin de focus ligt op het verduurzamen van de scholengemeenschap.

Bij de scholen van stichting O2A5 is de oude verlichting tijdens de zomervakantie vervangen door LED armaturen, LED downlighters, LED panelen en LED tubes van leverancier Saled. Gemiddeld gezien wordt de CO2 uitstoot hierdoor gereduceerd met dik negenduizend kilogram per jaar. Daarnaast is de energiebesparing aanzienlijk: LED verlichting verbruikt 65% minder energie. Voor de Hobbitstee, Mozaïek en de Boomgaard betekent dit een besparing van meer dan tienduizend kWh per jaar. De ecologische voetafdruk van deze scholen wordt hiermee dus verkleind. De verwachting is dat alle drie de scholen de investering met vier jaar hebben terugverdiend. Voor basisschool Mozaïek is dit zelfs al na tweeëneenhalf jaar.

Energieakkoord 2020
Door de investering in duurzame energie zijn de scholen op weg de doelstellingen uit het Energieakkoord 2020 te behalen. Hierin staan onder andere regels en voorbeelden voor energiebesparing in maatschappelijk vastgoed zoals ziekenhuizen, scholen en overheidsgebouwen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 7 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden