• Membranen bij zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek.
• Membranen bij zuiveringsstation Schuwacht in Krimpen aan de Lek.

Nieuwe techniek Oasen in Lekkerland

Algemeen 1.397 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Oasen opent in 2022 een nieuw waterzuiveringsstation aan de Middelweg in Nieuw-Lekkerland. Deze installatie gaat op termijn werken met een nieuwe techniek: reverse osmosis in combinatie met remineralisatie.

Het zuiveringsstation komt te staan op de plek van het huidige. Harm Kien, projectmanager bij Oasen: "Er wordt nog nergens in Nederland met deze techniek gewerkt. Naast Nieuw-Lekkerland krijgt ook Kamerik een dergelijk waterzuiveringsstation."

Oasen heeft een ingenieursbureau gevraagd een ontwerp te maken voor het nieuwe station. Het huidige gebouw aan de Middelweg moet gesloopt worden om plaats te maken voor het nieuwe. Kien: "Ik schat dat we in 2022 klaar zijn voor de start met de nieuwe installatie."

Samenwerking
Waterschap Rivierenland en Oasen hebben vorige maand een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in verband met de zuivering van de reststroom: afvalwater dat overblijft en niet zomaar geloosd mag worden.

Heemraad Hennie Roorda van het waterschap: "Wij hebben in Nieuw-Lekkerland een afvalwaterzuiveringsinstallatie gehad, die is niet meer in bedrijf. Oasen dacht in eerste instantie: het zou goed zijn als we die overnemen, dan kunnen wij ons afvalwater zuiveren. We gingen daarover in gesprek en kwamen erachter dat het goedkoper is als zij hun afvalwater naar onze nieuwe zuivering in Alblasserdam brengen."

Oasen gaat een buis in de grond leggen die zal aansluiten op de hoofdafvoerleiding van het waterschap, een paar honderd meter bij het zuiveringsstation vandaan.

Dikker water
De reststroom die overblijft na reverse osmosis is wel anders van samenstelling dan het afvalwater dat huishoudens en bedrijven produceren. "Het water van huishoudens is veel dikker", aldus Roorda. "Daar zitten onder andere uitwerpselen en wc-papier in. Onze zuivering is met name gericht op het weghalen van fosfaten en stikstof. Het zuiveren van deze reststroom levert wat meerkosten op. Maar als je het vergelijkt met de kosten die Oasen zou moeten maken voor een eigen zuivering, dan is dit nog steeds veel goedkoper."

Zouten
Bij reverse osmosis houdt een membraan grote moleculen en ionen tegen. Die komen in de reststroom (het afvalwater) terecht. Alleen de watermoleculen worden doorgelaten, zodat zuiver water ontstaat. Ook zouten worden op deze manier uit het water gehaald. Dit wordt steeds belangrijker, omdat als gevolg van de stijging van de zeespiegel het zoete grondwater in West-Nederland zouter wordt. Met de conventionele zuiveringstechnieken kan Oasen het grondwater niet ontzilten. Met reverse osmosis kan dit wel.

Remineralisatie houdt in dat mineralen aan het water worden toegevoegd.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden