Reparatie aan de Merwedebrug in 2016.
Reparatie aan de Merwedebrug in 2016. archieffoto: Teus Admiraal

Brabantse ChristenUnie-SGP wil onderzoek naar veiligheid van bruggen

Algemeen 494 keer gelezen

REGIO • De Statenfractie van ChristenUnie-SGP in Noord-Brabant wil zo snel mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van de bruggen in Brabant.

De scheuren in de Merwedebrug, die in 2016 uit voorzorg werd afgesloten, blijken zo ernstig dat het een wonder is dat de brug niet eerder is ingestort. Dit zeggen twee hoogleraren donderdag tegen EenVandaag na bestudering van een rapport van bureau Berenschot.

"Ik ben me kapot geschrokken van de conclusies door twee hoogleraren van de TU Delft dat de Merwedebrug in 2016 in had kunnen storten. Onze eerste zorg is nu dat de veiligheid van de andere bruggen gewaarborgd is. Daarnaast wil ik ook zo snel mogelijk weten of de controle van de veiligheid van de bruggen door Rijkswaterstaat wel afdoende is. Dat nu, na twee jaar na de afsluiting, deze informatie boven tafel komt roept bij mij veel vragen op", aldus Hermen Vreugdenhil, fractievoorzitter van de Brabantse ChristenUnie-SGP.

De ChristenUnie-SGP-fractie pleit al langer voor volledige openheid over de oorzaak en gevolgen van de afsluiting van de Merwedebrug in 2016.

Veel vragen
"Ik ben destijds met veel vragen blijven zitten. Van het ene op het andere moment werd besloten dat er geen zwaar verkeer meer over de brug mocht en werd het busvervoer plat gelegd. Dat doe je niet zonder goede reden. Door een gebrekkige communicatie en handhaving reed er toch nog twee dagen lang zwaar verkeer over de brug. Naar nu lijkt is daarmee de veiligheid van de weggebruikers in het geding geweest. Ik wil van de verantwoordelijke instanties daar nu echt duidelijkheid over", aldus Vreugdenhil. 

Het bericht over de ernst van de situatie bij de brug brengt ook weer de pijn boven die maandenlang in de regio is gevoeld. Vreugdenhil: "Bedrijven maar ook scholieren en forenzen hebben door de maandenlange afsluiting enorme overlast ervaren en veel extra kosten moeten maken. Daarvan is maar weinig vergoed indertijd. Rijkswaterstaat beriep zich telkens op overmacht. Als nu blijkt dat door gebrekkig onderhoud en toezicht dit zo heeft kunnen gebeuren moet er ook een faire vergoeding komen voor alle getroffenen in de regio. Ik wil dat de provincie Brabant samen met het Rijk daar nogmaals naar kijkt."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden