Afbeelding

Groen licht voor lening 9,8 miljoen euro voor aanleg glasvezel in Molenwaard

Algemeen 1.113 keer gelezen

MOLENWAARD • Molenwaard stelt een lening van 9,8 miljoen euro beschikbaar voor de aanleg van glasvezel op de plaatsen waar in de gemeente dit nu nog niet aanwezig is.

Daar gaf de raad dinsdagavond groen licht voor. Daarnaast gaat er een jaarlijkse subsidie van 12.000 euro naar de partij die de aanleg gaat verzorgen. De meest voor de hand liggende partij is Stichting Glasvezel Molenwaard, die het initiatief nam om de komst van snel internet in de hele gemeente mogelijk te maken. In de eerste helft van dit jaar wisten zij 2.400 abonnementen 'binnen te halen'. De lening van de gemeente is nodig om het project daadwerkelijk van start te laten gaan.

Bestuursleden Rijkus Krabbendam en Edwin van der Ham reageren verheugd: "Het gaat door. Dit is heel erg goed nieuws voor de inwoners van Molenlanden. Wij gaan onszelf nu formeel aanmelden als partij die het glasvezelnetwerk aan wil leggen. Deze week beginnen we met de inrichting van een kantoor in Giessenburg om van daaruit, na de zes weken van de selectieprocedure, het proces te gaan aansturen."

Marktpartijen
De gemeente is verplicht om vooraf deze selectieprocedure te starten, waarbij ook andere marktpartijen zich aan kunnen melden. De voorwaarden waaraan zij moeten voldoen, daar ging de discussie dinsdagavond met name over.

Want in het raadsvoorstel stond de 'social cashback', het teruggeven van het verdiende geld aan de samenleving als de aanlegger van het netwerk uit de kosten is, niet genoemd. Het is een criterium waarmee het voor commerciële partijen verre van interessant wordt om mee te dingen.

Met name PvdA en VVD vonden het daarom onbegrijpelijk dat dit niet in het voorstel stond. Ineke van der Have (VVD): "Wij willen dit geld eigenlijk alleen beschikbaar stellen als Stichting Glasvezel Molenwaard de aanleg verzorgt. We willen niet als bank fungeren voor een commerciële partij als bijvoorbeeld Ziggo."

Jurist
Dat deze voorwaarde niet stond opgenomen, kwam doordat de gemeentelijke jurist dit wethouder Kees Boender had afgeraden. "Dit kun je richting de markt niet verantwoorden. Maar in de voorwaarden die we uiteindelijk gaan stellen in de procedure, zal dit zeer zeker terugkomen."

Een uitleg waar VVD en PvdA niets mee konden. Eric Spaans (PvdA): "U blijft vaag over de voorwaarden en maakt het nodeloos ingewikkeld. Wij proberen u te helpen: neem deze voorwaarde in het voorstel op."

Helder
De overige partijen spraken wel hun vertrouwen uit in de opstelling van de wethouder. Henk van der Wal (SGP): "Wij vinden het voorstel wel helder. Zorg er alleen voor dat de voorwaarden die gaat stellen eerst langs de raad komen." Een belofte die wethouder Boender deed. "Wij zullen ons meer dan maximaal hiervoor inzetten."

Stichting
Dat deze discussie plaatsvond, heeft alles met de opstelling van Stichting Glasvezel Molenwaard te maken. "We hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt", knikt Rijkus Krabbendam. "Juridisch was het het meest eenvoudig om die 'social cashback' niet op te nemen. Maar wij doen dit voor de gemeenschap. Er wordt nu geld van de gemeenschap ingestoken; wij vinden dat als er geld verdient gaat worden dat weer terug moet vloeien naar de inwoners van Molenwaard. Juridisch is dat in de markt bijna niet haalbaar, maar dit hebben wij beloofd en dat komen we na. Wij gaan nu volle kracht vooruit en we gaan het voor elkaar krijgen."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden