Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Inloopavond over PFOA: woede, zorgen en vragen

Algemeen 1.879 keer gelezen

BLESKENSGRAAF • De woede over het feit dat jarenlang met goedkeuring van de provincie PFOA belandde in de Alblasserwaard én de zorgen over de gezondheid, die stonden centraal tijdens de inloopavond donderdag. "Wij zijn al dertig jaar vergiftigd."

Onmacht, misschien is dat wel het beste woord om de sfeer te beschrijven. De onmacht om sluitende antwoorden te geven op vragen over de gezondheid is daarvan een goed voorbeeld. De volksgezondheid is niet in gevaar, onderstrepen de diverse deskundigen. Maar: met de kennis van nu.

Ze benadrukken eensgezind dat er het nodige onderzocht moet worden en dat ook de veiligheidsnormen nog aangepast kunnen worden. "Wereldwijd gaan de ontwikkelingen razendsnel", stelt Frans van der Ham, bodemdeskundige bij Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. "Er is nog heel veel onbekend over deze stof."

Boomgaard
"Ik eet al mijn hele leven uit mijn moestuin", vertelt één van de aanwezigen. "Kan ik daarmee doorgaan?" GGD-arts Henk Klapwijk reageert: "Ik zou zeggen: ja. Al komt er nog wel meer informatie." En een ander: "Ik heb een boomgaard; wij drinken het sap van de appels en de peren. Ik verwacht dat er een loket komt waar je dit soort producten zelf kunt bemonsteren om te zien of er PFOA in zit. De burgers hebben nu duidelijkheid nodig."

Zo'n loket komt er niet; de OZHZ noteert wel zijn naam om deze boomgaard te gaan onderzoeken. De avond levert sowieso meer dan voldoende aanmeldingen op van inwoners die hun tuin of grond aanbieden om monsters te nemen. Nog een vraag: "Is het veilig dat mijn kinderen in de Graaf zwemmen?" Het antwoord komt van Richard van Buuren van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "Daar wordt onderzoek naar gedaan."

Bloedonderzoeken
Onmacht in de tweede plaats om er iets aan te doen. "Wat hebben ze bij de provincie gedaan door hiervoor een vergunning te geven?", vraagt één van de aanwezigen zich af. "Ik begrijp het niet. Nu is het te laat."

Of neem de kwestie van de bloedonderzoeken. In de directe omgeving van Chemours/DuPont zijn deze uitgevoerd. Om dat ook in de polder te doen, raadt Henk Klapwijk af. "U wordt er niet beter of slechter van als u weet hoeveel PFOA er in uw bloed zit. Uw huisarts en ook ik niet kan u vertellen wat zo'n getal voor u betekent. Maar het kan wel, via het Albert Schweitzer ziekenhuis. De kosten zijn 82 euro."

Gruwelijk boos
Onmacht ook om de verantwoordelijken aan te spreken. Zowel de provincie als Chemours/DuPont zijn niet aanwezig, dus waar moet de woede heen? "Ik ben zeer teleurgesteld en gruwelijk boos", zegt een inwoner van Bleskensgraaf. "Deze stof is niet nieuw, er is al veel langer bekend dat er risico's aan vastzitten. Hoe is het mogelijk dat er keer op keer een vergunning is gegeven?"

Hij vervolgt: "We zijn al dertig jaar vergiftigd. Maar ik weet hoe het werkt: grote bedrijven met een hoop geld komen hiermee weg, kleine bedrijven gaan meteen op slot als ze ook maar iets fout doen."

Inhaalslag
"De vergunning is verleend gebaseerd op de kennis van toen", reageert Van der Ham. En Richard van Buuren: "Niemand wist destijds wat van de gevaren van deze stoffen. Nu wordt er een inhaalslag over de hele wereld gemaakt. In moordend worden deze stoffen onderzocht om aan te kunnen geven welke wel en welke niet gevaarlijk zijn."

Een antwoord dat de zaal niet overtuigt. "Dat is onzin. Door het grote geld blijven dit soort zaken onder dekmantel. Kijk naar GenX: dat gaat gewoon door. Ook als er een vermoeden is van giftigheid zou je als overheid het meteen moeten verbieden."

Kanker
Wat ook nog aan bod komt: de hoeveelheid gevallen van kanker in de streek. Geluiden dat deze ziekte veel meer in Molenwaard zou voorkomen, wellicht door PFOA, kan Henk Klapwijk niet onderbouwen. "Deze gegevens zijn op te vragen. We hebben dat voor nier-, teelbal- en leverkanker, die gerelateerd zijn aan PFOA, gedaan in Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht. Het bleek dat het aantal gevallen niet afweek van het landelijk gemiddelde. Daar hebben ze de PFOA jarenlang ingeademd. Hier is dat niet het geval, dus ik zie geen aanleiding om dit onderzoek hier ook uit te voeren. Ik ben er niet bezorgd over dat hier meer kankergevallen zouden zijn dan gemiddeld in Nederland."

Als laatste brengt ook burgemeester Dirk van der Borg het gevoel van onmacht onder woorden. "We beseffen dat we nog niet alles weten en we blijven dus zoeken naar antwoorden. Uw zorg is onze zorg."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden