De opgravingen bij de kerk.
De opgravingen bij de kerk. Foto: Susanna Leidelmeyer

Uitbreiding hervormde kerk Meerkerk stilgelegd door hoge kosten archeologisch onderzoek

Algemeen 4.110 keer gelezen

MEERKERK • De werkzaamheden om de hervormde kerk in Meerkerk uit te breiden liggen al maanden stil; de oorzaak zijn de hoge kosten van het archeologisch onderzoek. Het gemeentebestuur is in afwachting van een gewijzigd uitbreidingsplan om de werkzaamheden voort te zetten.

Dat de bouwwerkzaamheden stilliggen was voor ChristenUnie-fractievoorzitter Kees Matsinger maandagavond tijdens de informatievergadering aanleiding om kritische vragen aan het college van Zederik te stellen. "De kosten van het archeologisch onderzoek zijn extreem hoog en niet op te brengen door de kerk. Wij hebben begrepen dat u een verzoek om ontheffing van dit onderzoek heeft afgewezen. Waarom heeft u dit gedaan?"

Volgens Matsinger draait het om een oude begraafplaats. "Daar kom je steeds hetzelfde tegen. Een herbegraving van de menselijke resten zou veel minder kosten. De indruk wordt nu gewekt dat de gemeente de kerk nergens in tegemoet wil komen. De hervormde gemeente wordt nu sterk geremd in haar ontwikkeling."

Kans is nihil
Die indruk herkende wethouder Maks van Middelkoop zeker niet. "Het verlenen van een ontheffing is niet aan ons, maar aan partijen als de landelijke overheid. Navraag heeft ons al geleerd dat de kans dat die wordt verleend nihil is. Dat kunnen we bij voorbaat al vergeten."

De wethouder en burgemeester André Bonthuis zijn steeds in overleg geweest met het kerkbestuur en de bouwcommissie. "We hebben diverse scenario's besproken. Eén daarvan is het ruimen van de historische graven. We waren er allen van overtuigd dat dit niet gewenst is, zeker omdat er geen ontheffing zal komen. Het brengt te grote risico's met zich mee."

Archeologische vondsten
Om de uitbreiding van de kerk - nodig omdat de hervormde gemeente al jarenlang kampt met ruimtegebrek - toch mogelijk te maken, zullen er gewijzigde bouwplannen op tafel moeten komen. "Die zullen waarschijnlijk ook bij als raad op tafel komen. Wij doen er alles aan om het zo snel mogelijk op de agenda te krijgen. Daarnaast onderzoeken we nu of we een financiële bijdrage kunnen leveren aan het in beeld brengen en digitaal vastleggen van de archeologische vondsten."

Kees Matsinger uitte in reactie hierop zijn bezorgdheid dat er weer een lange procedure gevolgd zou moeten worden. Van Middelkoop: "We hebben er bij het kerkbestuur op aangedrongen zoveel mogelijk binnen de kaders van het huidige plan, waarvoor goedkeuring is, te blijven. Een compleet nieuw uitbreidingsplan hebben we sterk afgeraden. We zijn nu in afwachting van de gewijzigde bouwplannen."

Waarschuwing
Ook de burgemeester reageerde nog op de opmerkingen van de ChristenUnie-fractievoorzitter: "Het uitgangspunt is nu eenmaal dat de verstoorder het archeologische onderzoek bepaalt. Het kerkbestuur wist dit en vooraf was al aangegeven dat er het één en ander gevonden zou kunnen worden, zoals de houten kerk die ooit op deze plek gestaan heeft. Ondanks die waarschuwing is men toch doorgegaan. Nu het huidige plan doorzetten zou zulke enorme kosten met zich meebrengen dat het hele plan in gevaar komt."

Geruimd
Het is een forse tegenvaller voor de hervormde gemeente. "We hadden niet op een historische begraafplaats gerekend en dachten dat alles al geruimd zou zijn", verklaart Marcel van Leeuwen, voorzitter van de bouwcommissie. "In de begroting hielden we rekening met tien skeletten. Half januari zaten we al op veertig en enkele weken later waren het er 114. Toen hebben we besloten te stoppen. Er kunnen er nog wel honderden in de grond zitten en elk skelet opgraven kost 400 euro, exclusief BTW. We hadden al te maken met de huidige stijging van de bouwkosten. Die hebben we opgevangen met vrijwilligerswerk en bezuinigingen. Deze extra kosten kunnen we simpelweg niet dragen."

De bouwcommissie hakt deze week de knoop door over het aangepaste plan. "We hebben de kaasschaafmethode gehanteerd. Het oorspronkelijke plan was om tot 1,30 meter onder straatniveau te graven, zodat we een ruime kelder zouden realiseren. Nu willen we op het niveau van de kerk blijven. Dat betekent dat we op diverse punten op onze wensenlijst in moeten leveren. De architect gaat vervolgens nieuwe plannen maken; die hopen we rond de zomer in te dienen zodat we na de zomervakantie verder kunnen met de bouw."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden