• Martin Zeeman: 'Verhuizen naar een klein dorp is wel een stap.'
• Martin Zeeman: 'Verhuizen naar een klein dorp is wel een stap.'

Weer licht in pastorie Hoogblokland

Algemeen 9.235 keer gelezen

HOOGBLOKLAND • Martin Zeeman (29) uit Huizen is de nieuwe dominee voor hervormd Hoogblokland. Hij heeft een zwart pak, maar loopt ook graag in spijkerbroek. 'En in de speeltuin doe ik gek met mijn zoontje.'

De jonge theoloog is met enthousiasme ontvangen door de hervormde Hoogbloklanders. De gemeente was bijna 3,5 jaar vacant.

Op zondag 19 maart hield Zeeman zijn intredepreek. Op 27 februari betrok hij met zijn vrouw Alette en zoontje Julian (2) de pastorie. Wat voor gemeente trof Zeeman aan? "Vooral een gemeente die erg behoefte heeft aan stabiliteit, een vaste factor."

"Bij de kennismaking sprak ik jongeren die zeiden: 'We hebben elk jaar van iemand anders catechese gehad. En we hadden wisselende voorgangers die prima kunnen preken, maar ze kenden ons niet.' Er is behoefte aan een duurzame relatie. In eerste week zeiden veel mensen: 'De pastorie is weer verlicht 's avonds'. Ik dacht: dat staat bijna symbool voor 'er is weer iemand'. Het verlangen is er dat het straks ook geldt in de ontmoetingen. In de aanloop hiernaartoe, tijdens het beroepingswerk en de kennismaking, proefden we dat verlangen."

Verwachtingspatroon
Zeeman wil dicht bij de mensen komen, zegt hij. "Ik vind het prettig om te laten zien dat ik ook gewoon een mens ben. Gelukkig leven we in een tijd waarin dominees steeds minder op een voetstuk staan. Natuurlijk neem je een belangrijke plek in, maar ik blijf ook gewoon Martin. Tegen vrienden heb ik gezegd: als ik te erg de dominee word, moet je het zeggen. Ze zeiden: 'Dat zullen we zeker doen'. Ik ben er voor alle mensen in het dorp en wil in het gewone leven staan. Daarbij ben ik niet van plan me te voegen naar een bepaald verwachtingspatroon. Ik heb een zwart pak, maar ga er door de week niet in lopen. In de speeltuin doe ik gek met mijn zoontje."

Krimpende kerken
Hij wordt dominee in een tijd van krimpende kerken. Hoe gaat hij daarmee om? "Ik zit er niet zo mee dat christenen niet meer in de meerderheid zijn. Juist als je in de minderheid bent, gaat het er steeds meer om spannen waar je voor staat. We hebben de luxe niet meer dat we kunnen zeggen: we zijn de grootste en alles moet zoals wij dat willen. Als christenen zijn we daar misschien niet blij mee, maar het biedt kansen. In het Nieuwe Testament zie je alleen maar gemeenten in de minderheid."

Helpen
Welke kansen biedt het volgens Zeeman dat christenen geen meerderheid meer vormen? "In Veenendaal is de kerk op zondag na de dienst ook open, voor winkelend publiek. Dat vind ik geweldig. We moeten naar buiten gaan, aanwezig zijn waar we kunnen in woord en daad. Helpen zonder er iets voor terug te vragen. En ook het evangelie doorgeven. Laten we oppakken wat er ligt, er is nog genoeg werk te doen. Zaaien. We zien wel wat eruit komt."

Geneeskunde
Na een jeugd in Huizen woonde Zeeman als student op kamers in Utrecht. Daar ontmoette hij Alette, die de opleiding geestelijk verzorger volgde. Het was geen uitgemaakte zaak dat hij theologie zou gaan doen. "Ik had interesse voor geschiedenis. Ook was ik als tiener best veel met de Bijbel bezig. Ik wist niet goed wat ik wilde en besloot geneeskunde te gaan doen. Toen zei de dominee bij wie ik catechisatie volgde: 'Misschien is theologie ook wel wat voor jou'. Waarom?" Hij lacht. "Waarschijnlijk omdat ik de enige was die oplette. En hij zag mijn interesse voor de Bijbel."

Toch theologie
Aanvankelijk legde hij het advies naast zich neer. Maar toen hij werd uitgeloot voor geneeskunde, is hij 'toch maar theologie gaan doen'. "Ik heb nooit meer opnieuw geprobeerd om in te loten voor geneeskunde. Volgens mij ben ik wel op mijn plek. Ik deed de studie niet met het idee: daarna word ik predikant. Uiteindelijk ben ik toch die richting op gegaan."

Hart
Gevraagd naar kwaliteiten van een goede predikant zegt hij: "Bij de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond, waar ik ruim 5 jaar werkte, zeiden we: de belangrijkste kwaliteit van een jongerenwerker is dat hij hart voor God en jongeren heeft. Dat geldt voor een predikant ook. Dat betekent niet dat hij altijd op de toppen van zijn geloof zit en ook niet dat hij altijd alles weet." Zijn wens: "Steeds een brug slaan tussen de Bijbel, het geloof en het leven van alledag. De uitdaging is: ook die andere dagen van de week bezig zijn met je geloof, zoeken naar verbindingen."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden