Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Loes Borsje, Sara de Lodder en Rene Bosma.
Loes Borsje, Sara de Lodder en Rene Bosma.

ThemaToneel Ameide maakt nieuwe voorstelling over eenzaamheid

  •   keer gelezen   Cultuur

AMEIDE • Eenzaamheid, dat staat centraal in de nieuwe voorstelling van ThemaToneel Ameide. Na de voorstelling 'Pieter', die draaide rond drugsgebruik in een gezin, willen de initiatiefnemers weer een taboe bespreekbaar maken.

Februari 2015, de foyer van dorpshuis Het Spant in Ameide. Het is druk na afloop van de voorstelling 'Pieter'. De bezoekers grijpen de gelegenheid aan om de inhoud van het stuk door te spreken en hun eigen ervaringen met drugsgebruik in hun omgeving te delen. "Het was net als bij onze eerste uitvoering van 'Pieter', in november 2014", knikken Rene Bosma en Loes Borsje van ThemaToneel Ameide. "We kregen daar zeer intense reacties op. Mensen kwamen na afloop huilend het podium op. Ze herkenden in het stuk de situatie van drugsgebruik in een gezin. Er werd eindelijk een stem gegeven aan wat zij meegemaakt hadden. Het zorgde voor ruimte om het gesprek aan te gaan. Dat was onze bedoeling. We hebben er hard voor gevochten om dit voor elkaar te krijgen. Daarbij hebben we veel steun gehad van burgemeester Coert van Ee en wijkagent Wim Tap. De tweede voorstelling werd op veler verzoek uitgevoerd. Beide keren zat Het Spant tjokvol."

 
Voor de twee inwoners van Ameide was het aanleiding om samen met regisseuse Sara de Lodder, eveneens een 'Termeise', hun initiatief verder vorm te geven en breder uit te gaan dragen. Er werden contacten gelegd met de gemeente Zederik om 'Pieter' ook op andere plaatsen in de gemeente uit te voeren. Rene: "Daarnaast heb ik contacten gelegd met stichtingen als Chris en Voorkom, om te kijken of zij ons een podia kunnen bieden."
 
Bevrijdend
ThemaToneel Ameide wil naast drugsgebruik ook andere thema's bij de kop pakken. Rene is inmiddels bezig met het schrijven van een nieuwe voorstelling, die draait om eenzaamheid. Net als drugsgebruik een maatschappelijk probleem wat niet makkelijk bespreekbaar te maken is, maar waar wel veel mensen mee te maken hebben. Was bij 'Pieter' Loes de ervaringsdeskundige, bij het nieuwe stuk is Rene dat. "Ja, als weduwnaar heb ik te maken met eenzaamheid", vertelt hij. "Dat is niet iets wat ik eerder gedeeld heb met anderen. Het is deeerste keer dat ik daarover naar buiten treed. Dat is lastig, maar ik ben nu een paar weken bezig met het schrijven van deze voorstelling en ik merk al dat het bevrijdend werkt."
Het is een voordeel als de toneelspelers uit eigen ervaring kunnen putten bij het spelen van zo'n serieus stuk. "Al zal de voorstelling niet gericht zijn op het verhaal van Rene", voegt Sara toe. "Het blijft algemeen, het moet voor iedereen toegankelijk zijn. We hopen een spiegel van herkenning te realiseren. En het belangrijkste is dat we ook dit taboe kunnen doorbreken."
 
Zowel Loes als Rene is aangesloten bij de Algemene Toneel Vereniging in Ameide. Daar staan over het algemeen luchtige blijspelen op de agenda. Het verlangen om eens een andere vorm van toneel te brengen, vormde destijds de aanleiding om 'Pieter' te schrijven en te spelen. "Het was wel een overgang", blikt Loes terug. "Zo'n serieus stuk is veel moeilijker dan een klucht." Rene vult haar aan. "Als je bij een blijspel je tekst even vergeet of op het verkeerde moment opkomt, kun je dat makkelijk verbloemen. En je hoeft maar een gek pakje aan te trekken om de zaal aan het lachen te krijgen. Bij ThemaToneel Ameide is het veel lastiger om geloofwaardig je emoties op het podium te tonen."
De nieuwe voorstelling zal waarschijnlijk medio november in dorpshuis Het Spant in Ameide opgevoerd worden. Voor meer informatie:
 
thematoneelameide.nl
Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten