Dominee Huib Klink.
Dominee Huib Klink. Foto: Jan Roodhorst.

Dominee Klink 25 jaar predikant in Hoornaar

Algemeen 8.347 keer gelezen

HOORNAAR • Liefhebber van Plato, een passie voor studeren én een betrokken voorganger; al een kwart eeuw is dominee Huib Klink predikant van de hervormde gemeente in Hoornaar.

Vier, vijf jaar. Zolang dacht dominee Klink in Hoornaar te blijven. Na een intensieve periode in de Betuwse plaatsen Meteren en Est hoopte hij op meer ademruimte. "Twee gemeentes betekende dat alles dubbel was: kerkenraadsvergaderingen, catechisatie. Ik heb daar ontzettend hard gewerkt. In Hoornaar wilde ik alsnog het gevoel van een eerste gemeente krijgen, een plek waar je als beginnend predikant kunt landen. Ook ging ik ervan uit tijd te krijgen voor mijn promotieonderzoek. En ik had het gevoel dat het zou klikken met Hoornaar."

Een gevoel dat bleek te kloppen. Na een jaar of vijf kwam er een moment waarop de wegen van Hoornaar en dominee Klink zich zouden kunnen scheiden. "De restauratie van de pastorie was toen in volle gang. Ik heb de kerkenraad gevraagd: 'Als ik nu blijf, moeten jullie voor twee keer in korte tijd een verhuizing bekostigen. Willen jullie dat?'. De reactie was, samengevat, duidelijk: 'We hebben graag dat je blijft.' 'Dan blijf ik ook de eerstkomende vier jaar', reageerde ik. 'Alsjeblieft, doe dat', kreeg ik als antwoord. Het gaf rust, zeker omdat ik graag in Hoornaar wilde blijven."

Wat hem trok in Hoornaar? Dominee Klink betitelt de gemeente als typisch hervormd, zonder al te kerkistisch te zijn. "Een volkskerk met een grote openheid naar randkerkelijke en niet kerkelijke inwoners. Dat sprak en spreekt mij erg aan." De band bleek sterk genoeg om meerdere verzoeken om elders aan de slag te gaan af te wijzen. "Er zijn diverse mogelijkheden geweest, maar er waren altijd redenen om nee te zeggen."

 Om het jubileum van dominee Huib Klink te vieren houdt de hervormde gemeente in Hoornaar op zaterdag 18 juni een samenkomst in de kerk. Deze vangt aan om 16.30 uur. Na afloop van de samenkomst is er gelegenheid dominee Klink en zijn vrouw de hand te drukken.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Clinic zitvolleybal op maandag 27 mei in Giessenburg Sport 17 uur geleden
• Hugo Baas en Jolanda Verhaar voor de Kringloopwinkel.
Jubileum Kringloopwinkel in Nieuw-Lekkerland: tien jaar verkoop voor het goede doel (Roma in Roemenië) Nieuws 8 mei, 16:15
Afbeelding
Vier sportieve bewoners van De Zes Molens lopen eigen vierdaagse in Hoornaar Nieuws 8 mei, 09:42

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden