Afbeelding

Misdaad loont niet in PlusKlas Prins Floris in Papendrecht

Algemeen 182 keer gelezen

PAPENDRECHT • Zelf hebben de basisscholieren van de protestants-christelijke Prins Florisschool nog nooit voor de rechter gestaan. Maar door de vele publiciteit die strafzaken in de media krijgen weten ze wel ongeveer wat een rechtbank is en wat een rechter doet.

Lionsclub Alblasserwaard d’Egelantier organiseerde vrijdag een indrukwekkend rollenspel neer om de leerlingen van de PlusKlas van Prins Floris basisschool aan de Boeieraak eens ‘aan den lijve’ te laten meemaken hoe het er in de rechtszaal aan toe gaat.

Daarvoor hadden leden van de Lions zich uitgedost in echte toga’s zoals rechters en advocaten die ook in de rechtszaal dragen. Om het rollenspel wat meer ‘kleur’ te geven was de hulp van de bekende acteur Erik Koningsberger ingeroepen.

De zaken die gespeeld werden betroffen werkelijk gebeurde ‘casussen’,(rechts)zaken. Eén al heel lang geleden en de andere veel recenter.

Centraal stond binnen welke grenzen de rechter moet oordelen. En de aankleding van de klas was indrukwekkend. Een rechtbank met drie rechters in toga, een officier van justitie (Erik Koningsberger) die de zaak aanspande en een echte verdachte met zijn advocaat.

Ook waren er getuigen opgetrommeld en werd de zaak ingeleid door de bode. Leerlingen waren actief als griffier, journalist of parketpolitie, en er was veel publiek op de tribune.

Dankzij het acteertalent van de leden en het krachtige pleidooi van officier van justitie zaten de leerlingen ademloos te luisteren. Aan het einde van de ochtend was er nog de bekende kers op de taart.

De Lionsclub doneerde een paar mooie dozen  Lego Mindstorms als extra uitdaging na dit project. Het was voor de leerlingen uit groep 7 en 8 dan ook de afsluiting van het project rechtspraak. Ze kunnen nu alles vertellen over de rechtsstaat Nederland en wat er gebeurt na overtreding of misdaad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden