Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Regiobandjes vierden hoogtij in de beatperiode

  •   78 keer gelezen

REGIO • In de jaren 60/70 waren in de regio meer dan 175 popbands actief. Muziekfreak Ron de Wit schreef er een boek over.

“He was echt een fantastische tijd”, zegt de 61-jarige inwoner van Schoonhoven over de periode. “In het kielzog van The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks schoten ook in Nederland de popgroepjes als paddenstoelen uit de grond. Den Haag voerde absoluut de boventoon, maar ook in de regio gebeurde er van alles. Het explodeerde. De dorpshuizen en de sociëteiten beleefden gouden tijden.”

Ron kent de periode als geen ander. Hij was zelf vanaf zijn vijftiende actief als bassist in Schoonhovense bandjes. Ook na z’n 25e bleef hij muziek spelen, maar werd daarnaast een verwoed verzamelaar van de muziek uit die tijd. Hij bouwde in de loop der jaren een indrukwekkende verzameling op van zo’n 6000 singletjes. Vaak na heel lang zoeken op de kop getikt op rommelmarkten.

Onderzoek

Zeven jaar geleden startte hij een uitgebreid onderzoek naar de popbandjes die tussen 1960 en 1975 actief waren in de Alblasserwaard, de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard. Maar ook Vianen, Leerdam en Gouda zijn in het onderzoek meegenomen. Het zijn er meer dan 175. “Van tevoren had ik me niet gerealiseerd dat het er zoveel zouden zijn. Ik heb ter voorbereiding een half jaar alle uitgaven van de Schoonhovense Krant doorgeplozen. Ik kwam heel wat tegen. En op goed geluk ben ik mensen gaan bellen. En dat leidde tot een sneeuwbaleffect.” Eind vorig jaar rondde hij zijn onderzoek af.

Begin jaren zestig stond de popmuziek nog in de kinderschoenen. Maar beetje bij beetje kwam er voor de jeugd toch wat meer leven in de brouwerij. Het begon heel voorzichtig met talentenjachten. Elke week werd er wel eentje gehouden, zegt Ron: “Dat was slim bekeken van de organisatoren, want op deze manier werd er gratis, op wat consumptiebonnen na, populaire muziek gebracht door de vele artiesten en groepen die ook allemaal hun publiek meenamen. Dus succes was bij voorbaat verzekerd.”

Beatperiode

In 1964/65 brak in Nederland het beatgeweld los. Vooral in Den Haag was er een echte beatexplosie, met groepen als Golden Earrings, Motions, Q65 en Sandy Coast. Het duurde even, maar toen waren ook de jongeren in de dorpen en stadjes in de streek niet meer te houden. Ron: “In de tweede helft van 1966 werden de eerste jeugdsociëteiten opgericht, bijvoorbeeld El Toro en Acheron in Schoonhoven, Beat’66 in Bergambacht, Juvenus Et Vivus in Lekkerkerk, club Eagle in Krimpen a/d IJssel, de Fuik in Alblasserdam en Carpe Noctem in Nieuw-Lekkerland.”

Het was bijna allemaal beatmuziek wat de klok sloeg. “Iedereen die een paar akkoordjes op een gitaar konden kon spelen, begon met een band. Ze speelden nummers van The Beatles, The Stones, maar vooral ook van The Kinks. Het was allemaal nog niet zo heel professioneel. Maar kijk nou eens naar het optreden van The Beatles in Blokker, in 1964. Daar was het geluid ook niet al te best. Het publiek stelde allemaal nog niet van die hoge eisen.”

De bands hadden in elk geval prachtige namen, zoals The Royal Diamonds, The Screamers, The Spitfires, The Wild Things, Lightning Clan, Johnny Shark and the Blue Sharksen Barbergreens Fantastic Collection.

Yac Yac 5

Er waren in de periode ook al bands, die professioneel aan de timmerden. Ron: “Bijvoorbeeld Yac Yac 5, een groep uit Oudewater. Ze wisten heel handig in de publiciteit te komen. De naam was ontleend aan een stripverhaal, waar het een strijdkreet was. Op muren en verkeersborden werd gekalkt ‘Yac Yac 5 is in’. De redactie van de plaatselijke krant vroeg zich nieuwsgierig af wat de naam betekende: was het een nieuw soort yoghurt of een onderdeel van de provobeweging? Hoe dan ook: iedereen wist gelijk wie en wat Yac Yac 5 was: een beatgroep met een grote schare fans in de regio. Ze hebben nog een singletje opgenomen, maar die is nooit uitgebracht.”

Zangeres Anneke Konings, eveneens uit Oudewater, is waarschijnlijk één van de meest succesvolle zangeressen uit de regio. “Ze won het televisieprogramma Rodeo. In 1972 heeft zij onder de naam Andeane mee gedaan aan het songfestival in Knokke met het nummer ‘Lovers bye bye’. Het nummer kwam in 1972 in de tipparade.”

 

Beautiful Garden

Ron de Wit speelde zelf vanaf z’n vijftiende (bas-)gitaar in de Schoonhovese band Boem’66, Mesh-Set, Group Act en Beautiful Garden. Samen met Dick Hegeman (zang) en Ger van de Lagemaat (gitaar) vormde hij de vaste kern van al deze bandjes.

Ron: “We traden veel op: meestal wel drie keer in een weekend. Niet alleen in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Vanaf de jaren zeventig werd het allemaal een stuk professioneler. We hadden een installatie van 50.000 gulden. Daar kon je destijds een huis van kopen. We kregen op een gegeven moment een platencontract, hebben twee singletjes opgenomen. Maar we hebben het nooit tot de hitparde geschopt.”

Disco

“Voor de meeste groepen was het vanaf de jaren zeventig niet meer zo interessant. Dat kwam mede door de opkomst van de disco en de driv-in-discotheken, die steeds meer de plaats van de groepen in de zalen en clubs gingen innemen.”

Het boek 'Popmuziek in de waarden rond Schoonhoven, periode 1960 t/m 1975' is te bestellen via www.kirjaboek.nl. Het ISBN-nummer is 978-94-6008-164-4. De prijs bedraagt 17,95 euro.

@DickAanen

Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK