Afbeelding
ingezonden mededeling

Onderscheid jongens- en meisjesspeelgoed van de baan?

Algemeen 384 keer gelezen

Op zoek naar een cadeautje voor je zoon of neef? Op naar de jongensafdeling van de speelgoedwinkel. Is het voor een meisje dan loop je naar de andere schappen, waar het vooral roze is. Dat moet veranderen. 

Er zijn genoeg ouders die het niet uitmaakt of hun dochter voetbalt en hun zoon met barbies speelt. Toch is er nog altijd een groot verschil in jongens- en meisjesspeelgoed en wordt in speelgoedwinkels onderscheid gemaakt door de winkel in te delen in een jongens- en meisjesafdeling.

Dat blijkt veel mensen inmiddels een doorn in het oog. Hiermee wordt namelijk direct een stereotypering neergezet. Seksistisch speelgoed wordt het genoemd. En dat moet verdwijnen.

Als het aan minister van Engelshoven van Emancipatie ligt, gaat die speelgoedwinkel er heel anders uitzien en komt er geen onderscheid meer tussen jongens en meisjesspeelgoed. Dat betekent dat barbies en kookstelletjes gewoon in de schappen liggen samen met race-auto’s en houten zwaarden.

Jongens bakken ook cupcakes en meisjes voetballen
De genderstereotypering moet verdwijnen, meent de minister. Immers; ook meisjes spelen tegenwoordig vaker voetbal en waarom zouden jongens niet met cupcakes in de weer kunnen?

Zoiets begint natuurlijk al bij de inhoud van de luiertas, voor de kleinsten. Meidenspeelgoed is nog altijd vaak roze en voor jongens worden donkerder kleuren ingezet. Of het nu gaat om die race-auto’s en poppen of een eerste speentje.

Kleindochter een barbie, kleinzoon een gereedschapsset
Later krijgt dat vorm in het vele speelgoed dat het huis binnensluipt. Dat kinderen voor hun verjaardag krijgen of met Sinterklaas. En dat oma meeneemt voor haar kleinkind in haar Cowboysbag. Nog te vaak stereotyp. Inderdaad, die barbie versus het gereedschapsset.

Waarom het zo belangrijk is dat we niet langer denken in jongens- en meisjesspullen? Omdat vooral vrouwen er de nadelen van ondervinden en later als ‘vanzelf’ in parttime banen terecht komen. Hierdoor raken ze financieel afhankelijk, en kunnen zich minder professioneel ontwikkelen.

Nu we nog altijd pleiten voor gelijke kansen voor man en vrouw, is de minister van mening dat dat al op jonge leeftijd moet worden ingezet. Van de eerste speen en blokkendoos tot aan de racebaan en speelgoed-tractor. En van het eerste telefoonhoesje tot aan de schoudertas heren of dames. Geen onderscheid meer maken.

In Frankrijk gaat het in 2020 al anders 
Frankrijk neemt het voortouw door volgend jaar in speelgoedwinkels geen jongens- en meisjesafdelingen meer te creëren. Dat werkt ook door in advertentiecampagnes, geen jongens- en meisjesaanbiedingen meer.

Zelfs het winkelpersoneel mag niet meer aan ouders vragen of het voor een jongen of een meisje is en er zal steeds meer speelgoed worden ontwikkeld dat geen onderscheid meer maakt tussen de sekse.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 5 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden