• Een sfeerbeeld van de presentatie-avond in De Klok in Kinderdijk
• Een sfeerbeeld van de presentatie-avond in De Klok in Kinderdijk Foto: Arjan Kraijo

Sanering voor met lood vervuilde tuinen Alblasserdam en Kinderdijk

Algemeen 847 keer gelezen

ALBLASSERDAM/KINDERDIJK • De provincie Zuid-Holland gaat het gesprek aan met de eigenaars van de tuinen aan de West-Kinderdijk in Alblasserdam en de Molenstraat in Kinderdijk, waar teveel lood aangetroffen is. In die gesprekken staat een sanering en het veilig gebruik van de grond centraal.

Afgelopen woensdag waren de de bewoners van de twee straten uitgenodigd voor de presentatie van de resultaten van verschillende onderzoeken. Het ging om aanvullende onderzoeken. Want vorig jaar was al vastgesteld dat er teveel lood zat in de achtertuinen van de woningen.

In het verleden heeft er een verzinkbedrijf gezeten in dat gebied, waardoor loodvervuiling ontstaan is in de Hoge Boezem van de Nederwaard. Die vervuiling heeft zich verspreid aan de achterzijde van de woningen aan de West-Kinderdijk en de Hoge Boezem.

Bewoners die dat wilden, konden aanvullend onderzoek laten doen, zodat precies in kaart gebracht zou kunnen worden hoe groot de vervuiling in hun specifieke tuin is. In eerste instantie maakten dertig bewoners daarvan gebruik, uiteindelijk meldden 110 bewoners zich. Hun grond werd onderzocht, maar ook het gebruik ervan. Sommige bewoners wilden bijvoorbeeld weten of de eieren van hun kippen die daar scharrelden vervuild waren, of vruchten van bomen.

Uit het onderzoek bleek dat driekwart van de onderzochte tuinen boven de zogenaamde interventiewaarde lood ligt. Die tuinen komen daarmee in aanmerking voor sanering. Verder bleek uit de resultaten dat eieren van scharrelkippen uit de tuinen niet vervuild zijn, maar dat het afgeraden wordt om groente te eten die op de grond verbouwd is.

De provincie gaat nu met iedere bewoner individueel in gesprek om te kijken hoe er gesaneerd gaat worden. In de meeste gevallen wordt aangeraden om tegels of bepaalde soorten graszoden te plaatsen. Ook een afdeklaag grond kan afdoende zijn. Grond afgraven heeft niet de voorkeur van de provincie. Dat is niet nodig en heel duur.

De mate van vervuiling gaat vermeld worden in het kadaster, zodat toekomstige bewoners ervan af weten. Loodvervuiling komt op veel plekken voor in Nederland. Vroeger werden de gevaren ervan niet onderkend en werd het geloosd in de natuur. Uit onderzoek is gebleken dat lood vooral gevaarlijk is voor jonge kinderen tot zes jaar. Overmatige blootstelling aan lood kan met name gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het IQ van jonge kinderen.

"Wij zijn erg blij dat de provincie deze onderzoeken heeft laten uitvoeren en de sanering van de grond op zich neemt. Dit geeft duidelijkheid en oplossingen", concludeert wethouder Arjan Kraijo van de gemeente Alblasserdam.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 10 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 11 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden