• Kees Romijn (links) en Bas de Groot in de polder van Langerak.
• Kees Romijn (links) en Bas de Groot in de polder van Langerak. Foto: Anne Marie Hoekstra

Romijn en De Groot verkiesbaar voor Waterschap Rivierenland

Algemeen 1.917 keer gelezen

REGIO • De klimaatverandering zal ook voor de regio steeds vaker gevolgen hebben. Nu de waterschapsverkiezingen naderen, geven twee bestuurders van Waterschap Rivierenland hun visie: Kees Romijn en Bas de Groot.

Op woensdag 20 maart zijn er verkiezingen voor de provincies en voor de algemene besturen van de 21 waterschappen in Nederland. In de Alblasserwaard stellen Bas de Groot uit Molenaarsgraaf en Kees Romijn uit Langerak zich beschikbaar voor het Waterschap Rivierenland.

Kleine verschillen
De Groot staat op nummer twee van de lijst voor de SGP, Romijn op plaats drie voor de VVD. De eerste is als raadslid van Molenlanden een bekende in de polder, Romijn is onder agrariërs bekend als oud-voorzitter van de LTO. Al snel blijkt dat de verschillen tussen hun programma's minimaal zijn.

Betaalbaarheid
Romijn benadrukt dat het huishoudboekje op orde moet zijn. "Naast de twee belangrijkste taken - veiligheid en een goede waterkwaliteit - komen onder andere: aandacht voor biodiversiteit en ervoor zorgen dat we energieneutraal zijn in 2030. De VVD heeft de discussie over de betaalbaarheid van onze taken aangezwengeld. Het lijkt erop dat er steeds meer taken naar het waterschap toegeschoven worden, maar er staat geen specifieke financiering tegenover. Je zou verwachten dat bijvoorbeeld natuurorganisaties middelen bijdragen om biodiversiteit in ons beleid te integreren."

Volgens De Groot moet de landelijke overheid extra middelen beschikbaar stellen voor Waterschap Rivierenland. "Want de hoger gelegen waterschappen hebben het makkelijker. Daar komt bij dat ons gebied weinig inwoners heeft ten opzichte van de oppervlakte."

Waterpeil
Onderwerp van discussie is de bestemming van het dalende veenweidegebied. Romijn: "Moeten we het waterpeil aanpassen aan de agrarische functie, of veranderen we die functie zodat we het peil hoger kunnen zetten?"

"De VVD zegt: kijk eerst naar de huidige functie en pas het waterbeheer daarop aan. Als het echt niet anders kan, moet je met ondernemers in het gebied in discussie. Ook moeten waterschappen, gemeenten en provincies meer overleggen. In Nijmegen zijn bijvoorbeeld huizen gebouwd die bijna in de rivier staan. Het mooiste en duurste plekje, maar niet erg veilig. Overigens is maar één derde van de bodemdaling door ons te beïnvloeden. Het is niet zo dat het probleem is opgelost als we het waterpeil omhoog brengen."

Innovatie
De SGP vindt het benutten van innovatieve mogelijkheden belangrijk. De Groot: "We moeten in elk gebied bekijken wat het juiste peil is om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. De SGP wil innovatie die daarvoor nodig is ondersteunen. Alle veehouders moeten nog honderden jaren vooruit kunnen."

Romijn: "Daar zullen we wat voor moeten doen, maar het is niet onmogelijk." De Groot: "We willen stimuleren dat veehouders onderwaterdrainage kunnen toepassen om bodemdaling tegen te gaan." Romijn: "Ik vind niet dat het waterschap daaraan moet meebetalen." De Groot: "Nee, maar we moeten het wel stimuleren. Het zou mooi zijn als we hiervoor subsidie van Europa kunnen binnenhalen."

Lange termijn
Wat onderscheidt de VVD van andere partijen? Romijn: "Dat we de lange termijn erin willen hebben. Het moet geen korte termijn politiek worden. Het is belangrijk dat we de taken niet doorschuiven naar volgende generaties." Bas: "Anders halen we het niet meer in." Kees: "Dingen die nu moeten, moeten we daadwerkelijk doen en accepteren dat er consequenties aan verbonden zijn, ook financiële."

De SGP noemt als een van de speerpunten: eerlijke verdeling van de lasten. "Wij vinden dat de lastenverdeling scheef is: agrariërs betalen relatief veel vergeleken met andere inwoners. En beheerders van natuurterreinen zouden waterschapsbelasting moeten gaan betalen, net zoveel als agrariërs."

De mannen zijn trots op onze waterschappen. Kees: "Nederland loopt voorop met waterbeheer. Vanuit Duitsland komen ze kijken hoe wij het doen. Met de aanwezigheid van waterschappen maken we het verschil."

Voor hulp bij het stemmen: https://waterschappen.mijnstem.nl/survey/175c2f906a5b108/start

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden