Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• De ambtenaren bij molen Ter Leede.
• De ambtenaren bij molen Ter Leede. (Foto: Aris van Dam )

Utrechtse ambtenaren op bezoek bij Leerdamse molen Ter Leede

  •   364 keer gelezen

LEERDAM • Maar liefst 25 ambtenaren van de provincie Utrecht brachten dinsdag een bezoek aan Molen Ter Leede in Leerdam.

Het ging om specialisten op het gebied van onder andere cultuur en ruimtelijke ordening, die op werkbezoek waren in de voormalige gemeenten Leerdam en Zederik. De ambtenaren maakten zo kennis met de gebieden die vanaf begin dit jaar bij de provincie Utrecht horen.

Het wisselen van provincie zorgt voor een aantal praktische uitdagingen. Ook de molenstichting SIMAV heeft hier mee te maken. SIMAV beheert vier historische molens in Vijfheerenlanden, waaronder molen Ter Leede, waarbij de spelregels in 2019 opeens anders zijn. Daarbij gaat het om verschillen in subsidieregelingen: van groot belang om een rijksmonument zoals een molen te kunnen onderhouden. Maar ook het hebben van verordeningen ter bescherming van de molenbiotoop is van wezenlijk belang. Immers die garanderen dat een molen een vrije windvang behoudt en daardoor kan blijven draaien. Het bezoek gaf een prima gelegenheid om de direct betrokkenen van de nieuwe provincie goed te informeren.

Natuurlijk waren de bezoekers zeer onder de indruk van de fier draaiende molen. Ooit waren er circa 20 molens die het polderlandschap rond de stad droog hielden. Daarvan resteert enkel nog molen Ter Leede dicht bij het centrum van de stad. Vrijwillig molenaar Justin van de Heuvel toonde de eeuwenoude werking van de molen en gaf ieder antwoord op de vele technische vragen.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK