Nieuwpoort 700+ ging terug naar 1953 en maakte filmopnames voor Brouwers' Dam.
Nieuwpoort 700+ ging terug naar 1953 en maakte filmopnames voor Brouwers' Dam. Foto: Erik Jansen

Filmopnames voor Brouwers' Dam in Nieuwpoort

Algemeen 3.397 keer gelezen

NIEUWPOORT • Wat doe je als je op een zonovergoten dag opnames moet maken van een regenachtig tafereel? Dan nodig je de brandweer uit. En zo geschiedde, zaterdagochtend in Nieuwpoort tijdens de filmopnames voor het theaterstuk Brouwers' dam.

De brandweer rukte uit om voor een extreem plaatselijke hoosbui op de Wal in Nieuwpoort te zorgen. Daar filmde Stichting Nieuwpoort 700+ een scene die op 2 mei te zien is in het theaterstuk Brouwers' Dam. Een indrukwekkend verhaal dat zich afspeelt rond de watersnoodramp van '53. Door een dijkdoorbraak bij Papendrecht liep destijds de hele Alblasserwaard groot gevaar. Burgemeester Brouwers zorgde er samen met wethouder Mourik voor dat de regio een ramp bespaard is gebleven. 

Een grote groep theaterliefhebbers uit Nieuwpoort en omgeving repeteren al maanden voor het stuk. Net als bij de Schippersjongen van Nieuwpoort in 2014 gaat de uitvoering gepaard met filmbeelden.

De paniek slaat toe
Dat hebben de acteurs geweten! Eerst stonden ze zaterdagochtend vroeg met koude handen bij het Veerhuis om daar de coupure te sluiten. Vervolgens wachtte hen een regenbui op de Wal. Daar filmden ze de scene 'waarin de paniek toeslaat'. Zoals regisseur Peter Meijer zegt: "Het moment dat de Poorters beseffen dat het goed mis kan gaan."

De wanhoop stond zo nu en dan op de gezichten te lezen, niet in de minste plaats vanwege de enorme hoeveelheid water die op de spelers neerdaalde. Ze stonden met doorweekte jassen en vol gestroomde kaplaarzen voor de camera, terwijl op de achtergrond de zonneschijn voor prachtige regenbogen zorgde. Tegen de tijd dat de scene er goed op stond, waren alle spelers tot op het bot toe koud en doorweekt.

Klompendansje
Dat mocht de pret niet drukken. Na afloop werd met een grote glimlach het water uit de handtasjes en laarzen gegoten en maakte één van de spelers nog even een klompendansje in de plassen. Zo gaat dat achter de schermen van Brouwers' Dam!

Kijk voor meer informatie en meer foto's op de website van Nieuwpoort 700+.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Schuilen voor de 'hoosbui'.
De brandweer zorgde voor de regen.
Afbeelding
Niet alle ellende was gespeeld!
Opperste concentratie bij regisseur Peter Meijer.
Afbeelding
Burgemeester Brouwers en wethouder Mourik.
Afbeelding
Aiaiai, wat een weer!
Afbeelding
Regen op een stralende dag!
Na afloop werden de laarzen geleegd.
Zelfs de handtasjes waren vol gestroomd met water!
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden