Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Opnieuw Techniekroute in Nieuw-Lekkerland

  •   19 keer gelezen

Op woensdag 20 februari 2019 is er voor de vierde keer een Techniekroute in Nieuw-Lekkerland. Tijdens de route brengen leerlingen van groep 8 een bezoek aan lokale technische bedrijven. De wethouders Slob en Lanser verzorgen de opening in Het Carillon, waarna ze met de leerlingen verschillende bedrijven bezoeken. De komende maanden volgen er nog Techniekroutes bij de Melkweg Bleskensgraaf, Industriepark Gelkenes en in Hoornaar. Voor Hoornaar zoekt de gemeente nog bedrijven die mee willen werken.

Na Nieuw-Lekkerland is het op 27 maart de beurt aan bedrijventerrein Melkweg in Bleskensgraaf voor leerlingen uit voormalig Graafstroom. De eerste editie vorig jaar bleek daar een groot succes. De groep 8 leerlingen uit Streefkerk, Groot-Ammers en Nieuwpoort-Langerak bezoeken op 8 mei bedrijven op Industriepark Gelkenes. En op woensdag 17 april vindt bij voldoende deelname een techniekroute in Hoornaar plaats. Er worden nog bedrijven gezocht die daaraan mee willen werken.

Oproep Hoornaarse ondernemers

Ondernemers in Hoornaar of directe omgeving die op 17 april hun deuren open willen zetten voor basisschoolleerlingen, kunnen contact opnemen met Louisa Broens, accountmanager bedrijven bij de gemeente Molenlanden. Ook voor meer informatie kunnen ondernemers bij haar terecht. Ze is bereikbaar via 06 46 88 45 38, Louisa.broens@jouwgemeente.nl

Jaar na jaar

De Techniekroute heeft goed voet aan de grond gekregen in de Alblasserwaard. Deze is ooit gestart in Alblasserdam en inmiddels ook uitgebreid naar Papendrecht, Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. Tijdens de route brengen leerlingen van groep 8 in groepjes een bezoek aan 2 lokale technische bedrijven. De leerlingen krijgen iets over het bedrijf te horen, te zien maar vooral ook zelf te doen. Wethouder economie en arbeidsmarkt Teunis Jacob Slob "De Techniekroute in Molenlanden is ooit gestart in Nieuw-Lekkerland en staat daar stevig. Prachtig om te zien dat bedrijven jaar na jaar meedoen en tijd vrijmaken om deze leerlingen een uniek kijkje achter de schermen te geven."

140 leerlingen van groep 8 gaan op bezoek bij 11 lokale bedrijven. Doel van de Techniekroute is kinderen kennis laten maken met techniek om ze zo enthousiast te maken voor een technisch beroep. Ook wordt op deze manier de bekendheid van lokale bedrijven vergroot. De meeste bedrijven van vorig jaar doen weer mee. Bij elkaar is er weer een mooi aanbod van verschillende ondernemers.

Zelf ervaren

Techniek is overal. Dat ervaren de leerlingen met de Techniekroute. Van de techniek in auto's (autoservice Nieuw-Lekkerland), je huis (Hol Installatietechniek, Damsteegt) en zelfs in je achtertuin (Tegelhandel Boer). Ook op een boerderij is er volop techniek, dat is te zien bij zorgboerderij Eben Haëzer. De leerlingen krijgen meerdere kanten van techniek te zien en gaan vooral zelf aan de slag. Elke groep van elke school gaat naar andere bedrijven zodat het nog leuker is om achteraf elkaars ervaringen te horen. Wethouder sociaal domein en onderwijs Lizanne Lanser: "Het is echt mooi om te zien wat kinderen ervaren tijdens de Techniekroute. De leerlingen bereiden de bezoeken voor in de klas en gaan dan op pad. De praktijk is de beste leerplaats. Het enthousiasme van de ondernemers is aanstekelijk. Hopelijk lukt het om dit jaar vier Techniekroutes te kunnen organiseren."

Bekendheid met techniek

Elk groepje leerlingen bereidt zelf het bezoek voor door het uitvoeren van een door het bedrijf gemaakte opdracht. Daarnaast verdiepen de kinderen zich in het bedrijf: wat doet het bedrijf, in welke sector is het actief, hoe lang bestaat het al etc. Ook bedenken ze vragen om te stellen tijdens het bezoek. Na afloop van de Techniekroute is er in de klas een evaluatie en nabespreking. Scholen en bedrijven hopen zo de kennis over en bekendheid met techniek te vergroten.

Nathalie Schol
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK