Afbeelding

'Kaas en bodemdaling' wil problemen Groene Hart aanpakken

Algemeen 803 keer gelezen

BLESKENSGRAAF • Zuivelfabriek De Graafstroom, de provincie Zuid-Holland, Deltamilk, Rabobank, Waterschap Rivierenland en Wageningen Research gaan met het initiatief 'Kaas en bodemdaling' de problemen van het Groene Hart aanpakken.

In combinatie met veerkrachtige boerenbedrijven buigen de partners zich over toekomstbestendige landbouw, een oplossing voor bodemdaling, het herstellen van de biodiversiteit van het Groene Hart en een watersysteem dat bestand is tegen de te verwachten klimaatverandering.

Zowel het karakteristieke landschap van het Groene Hart als de boerengemeenschap staan momenteel voor grote uitdagingen. Het aantal boerenbedrijven neem gestaag  af evenals de biodiversiteit in het gebied. Om te kunnen blijven concurreren met andere gebieden is drooglegging van de veenweiden tot heden noodzakelijk. Deze ontwatering zorgt echter voor bodemdaling, met als effect een verminderde biodiversiteit en een hoge uitstoot van CO2 en andere stoffen die vrijkomt bij de afbraak van veen.

Door samen te investeren in kruidenrijk grasland en nieuwe methoden van waterbeheer wordt de bodemdaling tegengegaan. Het karakteristieke landschap van het Groene Hart wordt behouden, inclusief karakteristieke koe in de wei. Door het kruidenrijk grasland ontstaat een gezonde weidemelk die wordt verwerkt tot hoogwaardige kaasproducten.

De partners ondertekenen op vrijdag 1 februari in De Spil in Bleskensgraaf het convenant Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling. De partijen gaan aan de slag met peilgestuurde onderwaterdrainage, versterking van de biodiversiteit en de ontwikkeling van nieuwe verdienmodellen, waaronder het vermarkten van CO2 credits. Op deze wijze werken de partners samen aan een maatwerkaanpak voor de bodemdaling in het Groene Hart.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden