Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Teus den Breejen uit Meerkerk: 'Eerst de Mattheüs Passion en dan Pasen vieren'

  •   674 keer gelezen

MEERKERK • Na twintig jaar en veertig concerten is het goed geweest voor Teus den Breejen (76). Hij is gestopt met het organiseren en meespelen tijdens de Bach muziekavonden in de Ichtuskerk in Meerkerk.

De Bachavonden worden sinds het jaar 2000 georganiseerd in Meerkerk. "Er was toen een landelijk Bachjaar, waar Prins Claus bij betrokken was", herinnert Den Breejen zich. Samen met enkele anderen besloot Den Breejen om daar in Meerkerk aandacht aan te besteden. "We wilden de muziek promoten en mensen met deze muziekavonden informeren over de achtergronden van de muziek en hoe het eraan toegaat bij bijvoorbeeld een cantate."

Er was keuze genoeg, want Johann Sebastian Bach heeft ongeveer 1100 werken geschreven. "Er zijn in de afgelopen jaren veel bijzondere avonden geweest. De concerten waren enorm gevarieerd. Geregeld hadden we professionele muzikanten, maar er waren ook avonden met jongeren die soms een muziekwerk overnieuw begonnen omdat het misging bij de uitvoering. Bij een echt concert werkt dat natuurlijk niet zo, maar bij ons maakte dat niet uit."

Teus den Breejen, oud-burgemeester van eerst Meerkerk en na de herindeling tot het jaar 2004 ook van Zederik, is enorm liefhebber van de muziek van Bach. "Als je richting de Paastijd gaat, hoort daar een Mattheüs of Johannes Passion van Bach bij. De muziek is wonderbaarlijk mooi en is een beetje bij mijn leven gaan horen. Eerst de Matthaüs Passion en dan Pasen vieren, zo gaat dat elk jaar. Vaak ga ik met mijn zoon naar een concert."

Mede vanwege zijn leeftijd, en omdat 40 concerten een mooi rond getal is, heeft Den Breejen besloten om een punt te zetten achter de organisatie van de Bachavonden en het meespelen tijdens die avonden. "Ik merk bij het ouder worden dat het steeds moeilijker wordt om de stukken in te studeren. Als je dan inmiddels 76 jaar geworden bent en de gebreken komen steeds meer aan de oppervlakte, dan moet je een keer zeggen dat het goed is geweest."

De organisatie van de Bachavonden in de Ichtuskerk in Meerkerk gaat na het afscheid van Den Breejen door met de halfjaarlijkse Bach muziekavonden.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }