Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
• Nick Schellings en Ronald Moes gaan met veel plezier aan de slag in Vijfheerenlanden.
• Nick Schellings en Ronald Moes gaan met veel plezier aan de slag in Vijfheerenlanden. (Foto: André Bijl )

Politie enthousiast aan de slag in VHL

  •   1702 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • "De inwoners van Vijfheerenlanden moeten zo min mogelijk merken van de veranderingen. En als ze al wat merken, dan moet dat een verbetering van de politiezorg zijn. De mensen mogen er niet op achteruit gaan." 

Dat is de inzet van Nick Schellings en Ronald Moes, teamchefs van de politie Vijfheerenlanden.

Ook voor de politie heeft de herindeling flinke gevolgen. Omdat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden deel uitmaakt van de provincie Utrecht wordt de politiezorg in het gebied voortaan geleverd door het basisteam Lekpoort, waar Vianen voor 1 januari ook al onder viel. Het hoofdbureau van dit team staat in Nieuwegein, Lekpoort maakt deel uit van de politie Midden-Nederland.

Gedrevenheid
"We hebben enorm veel zin om in Vijfheerenlanden aan de slag te gaan. Ook bij de collega's is er veel enthousiasme en gedrevenheid. Op de avond van Nieuwjaarsdag zijn we begonnen en tot nu toe zijn we heel tevreden."

"Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan de interne organisatie, tot nu toe zijn we nauwelijks kinderziektes tegen gekomen. De eerste melding die we kregen was een inbraakalarm in Ameide. In 'no time' stonden er drie, vier politiewagens voor de deur. De omwonenden hadden in lange tijd niet zoveel politie bij elkaar gezien. Dat vonden we een mooi compliment. En gelukkig was het nog vals alarm ook", lachen Schellings en Moes.

Achter de schermen
De teamchefs benadrukken dat de veranderingen vooral achter de schermen plaats vonden. Voor Vianen blijft de situatie zoals-ie was, uitgangspunt is dat ook de inwoners van Leerdam en Zederik niets van de wijzigingen merken.

"Om te beginnen zijn bijna alle wijkagenten gewoon mee overgegaan. Daar zijn we erg blij mee. Daardoor blijft de kennis van het gebied behouden. Die collega's kennen de inwoners en andersom."

Politiewagen
"Om dat nog meer te waarborgen, rijdt er in het gebied voortdurend een politiewagen die bemand wordt door een politieman van het basisteam Lekpoort én een collega van het oude team."

"In de praktijk werken we toch al steeds vaker samen. Waar nodig springen er collega's bij uit Nieuwegein en Houten – ook onderdeel van Lekpoort – of van het team uit Gorinchem. Er zijn goede afspraken om elkaar waar nodig te ondersteunen. Wat dat betreft vervagen de grenzen steeds meer."

Posten
De bestaande politieposten in de gemeentehuizen van Vianen en Leerdam blijven voorlopig in gebruik. Dat geldt ook voor de post Meerkerk. In Meerkerk komen agenten op om hun dienst te beginnen, de post heeft geen publieksfunctie meer.

"Op termijn willen we een nieuwe, grotere post openen in Leerdam. Dat wordt een bureau dat 24 uur per dag bemand is met alle functies die daarbij horen. Mensen kunnen hier straks ook aangifte doen."

In tegenstelling tot eerdere berichten staat de locatie nog niet vast. "We onderzoeken alle opties. Het pand aan de Emmalaan naast de brandweer is ook in beeld, maar pas in de loop van dit jaar wordt definitief duidelijk waar dat bureau komt."

Aanwezigheid
Een van de prioriteiten van de teamchefs is om als politie vaker en duidelijker aanwezig te zijn.

"Meer blauw op straat dus. Dat gebeurt geleidelijk, want het gebied is uitgestrekt en we kunnen niet ineens alle knoppen omzetten. We zijn in ieder geval in Meerkerk nu al duidelijk zichtbaar door het af- en aanrijden van de politiewagens. Straks gebeurt dat in Leerdam."

Het wijkteam heeft de gebruikelijke speerpunten – bestrijding overlast, drugscriminaliteit, inbraken, huiselijk geweld – maar pakt ook onderwerpen als 'ondermijning' en 'high impact crimes' – zoals straatroof en overvallen – aan. "Daar zetten we veel expertise op in, naast onze wijkagenten hebben we een brede schil van specialisten."

Sociale media
Om het contact met de inwoners te versterken, is de politie VHL actief op sociale media, zoals facebook, instagram en twitter. "Zo delen we onze informatie én successen. Ook op die manier proberen we de inwoners ter wille te zijn."

Socialmedia-accounts politie VHL - Facebook: Politie Vijfheerenlanden, Instagram: politievijfheerenlanden, Wijkagentdenhartog, twitter: Mark den Hartog @POL_denHartog, Marcel van Nieuwpoort @WA_Leerdam.

André Bijl

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }