• Derrick achter de kassa bij de plaatselijke supermarkt.
• Derrick achter de kassa bij de plaatselijke supermarkt.

'Gastgezin zijn voor iemand met beperking is geen opgave'

Algemeen 1.592 keer gelezen

GIESSENBURG • Wim en Sjanie Bouter uit Giessenburg zijn al zeventien jaar gastgezin voor Derrick. Eén middag en avond per week is hij hun gast.

Derrick, intussen een dertiger, heeft een verstandelijke beperking. Hij woont bij zijn moeder. Niet alleen Derrick geniet van deze vaste woensdagmiddag en -avond. Ook voor zijn moeder is het heerlijk om even alleen met zichzelf rekening te hoeven houden.

Meteen een klik
Sjanie Bouter: "Ik heb geen opleiding in de zorg, maar ik heb er wel altijd hart voor gehad. Dat is genoeg, als gastgezin kun je altijd ondersteuning krijgen van Syndion. Bij ons is dat niet nodig, zeker nu niet meer! We kwamen Derrick en zijn moeder tegen op een verjaardag en we hadden meteen een klik. Hij maakte toen al, hij was 15 jaar, heel gemakkelijk contact. Dat is nu nog steeds zo! We gaan na het avondeten altijd even iets doen; boodschappen doen of ergens koffie drinken. Hij vindt het altijd leuk, het hoeft niks speciaals te zijn. Ze kennen hem overal; in de winkel, in de kerk. Hij hoort er gewoon bij."

Erg gezellig
Ze stopt met vertellen, want de taxibus staat voor de deur. Derrick is er. "Wat gaan we vanavond doen?", vraagt hij meteen als hij binnen is. "Koffie drinken bij Janneke, is dat goed?", antwoordt Sjanie. Derrick knikt tevreden. "We merken dat hij het erg gezellig vindt om hier te zijn. Hij gaat er graag even op uit, vindt het leuk om een beetje te stoeien met Wim. En als we boodschappen gaan doen, mag hij van de caissière altijd mijn boodschappen scannen. Geweldig toch!"

Geen opgave
Gastgezin zijn voor iemand met een beperking, Sjanie en Wim zijn het met veel plezier. "Het is geen opgave, het loopt gewoon. Toen onze eigen kinderen nog thuis woonden, was het voor hen ook gewoon: op woensdag komt Derrick. Ze speelden samen verstoppertje." Sjanie concludeert: "Als de gevoel hebt voor zorg, kun je gastgezin zijn. Wij kunnen het iedereen aanraden!"

Op woensdag 16 januari houdt Syndion een informatieavond in Gorinchem over gastgezinnen, logeergezinnen en gezinshuizen. Aanvang is om 19.30 uur. Locatie: Stadhuisplein 4. Aanmelden kan via w.vantermeij@syndion.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden