Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

Twee teams uit Noordeloos doen voor eerste keer mee aan Alpe d'HuZes

Algemeen 1.458 keer gelezen

NOORDELOOS • Twee teams uit Noordeloos doen volgend jaar mee aan Alpe d'HuZes, om geld op te halen voor onderzoek in de strijd tegen kanker.

De Alpe d'Huez kan op 6 juni rekenen op een flinke delegatie 'Noordelozers'. Natuurlijk de fietsers en (hard)lopers van de teams 'Noordeloos geeft nooit nie op' en 'Noordeloos naar d'n top', maar ongetwijfeld ook een fors aantal inwoners die hun dorpsgenoten luidruchtig een hart onder de riem willen steken. Het tekent de verbondenheid in het dorp, maar ook het feit dat vrijwel iedereen zelf of via familie of vrienden met kanker in aanraking is gekomen.

Eén van hen is Annemiek van Vuren. Zij kreeg in het voorjaar te horen dat ze chronische leukemie heeft. Een loodzware boodschap, maar door het kankeronderzoek is er inmiddels een nieuw medicijn waardoor ze zich nu goed en fit voelt. "Het kan mij niet genezen, maar het laat wel zien hoe belangrijk onderzoek is", vertelt ze.

Sneeuwbal
Haar oudste zoon Ruben Bassa (13) gaf de aanzet tot het opzetten van de twee teams. Hij is onlangs gestart bij wielerclub Jan van Arckel. "Hij zei tegen me: 'Mam, ik wil meedoen met de Alpe d'HuZes. Ik zei gelijk: 'Dan koop ik ook een racefiets om mee te doen.'"

Nu neemt zo'n idee in Noordeloos al snel de vorm van een sneeuwbal aan. In de daaropvolgende weken groeide het aantal deelnemers en begeleiders gestaag. Zeker omdat er naast Annemiek meer inwoners zijn die de diagnose kanker hebben gehad en daar nu mee kampen. "We zitten inmiddels op zo'n 25 mensen", knikken Aco en Frieda Wallaard, die ook meegaan. Zij hebben beiden ook met kanker te maken gehad. "Daarin zijn we zo gesteund door de mensen uit Noordeloos; je staat hier echt nooit alleen. En met dit initiatief merken we dat weer."

Steun
Dat die ondersteuning zin heeft, daar is Annemiek van overtuigd. "Het is echt een steun in de rug. We kunnen zo iets negatiefs ombuigen naar iets positiefs, onmacht omzetten in daadkracht en angst omzetten in hoop. Voor mij verlegt het de aandacht; alleen die afleiding al geeft kracht. En voor mensen die het lastig vinden om je aan te spreken, is het een dankbaar gespreksonderwerp. Als je kanker hebt, ben je veel meer dan alleen patiënt. Het leven is niet meteen voorbij. Ik ben nog steeds moeder, echtgenote, vriendin, dochter, zus en collega."

Op allerlei manieren halen de deelnemers geld op voor het goede doel. Bedrijven kunnen sponsoren met diverse pakketten, dorpsgenoten, familie, vrienden en bekenden worden opgeroepen te doneren, 9 februari is er een exclusief Alpe d'HuZes-gangen diner, op de basisschool en Lyceum Oude Hoven komt er nog een actie en de golfbaan Noordeloos houdt op 16 maart een wedstrijd en golfclinic, waarvan de opbrengst voor Alpe d'HuZes is.

Spinningmarathon
Zaterdag 29 december is er in PhysioFit in Hoornaar een Alpe d'HuZes spinningmarathon. Vanaf 9.30 uur kan iedereen voor 21 euro per uur meedoen. Voor elke bocht op de Alpe d'Huez 1 euro. Aanmelden: facebook.com/teamnoordeloos of www.noordeloos.nl.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden