Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: aangeleverd

Verklaring van geen bedenkingen voor vergunning meubelmakerij Minkeloos 6

  •   1852 keer gelezen

GIESSENLANDEN • De meerderheid van de Giessenlandse raad stemde donderdagavond in om verder te gaan met de procedure om een vergunning te verlenen aan de nieuwe schuur aan de Minkeloos 6 in Noordeloos.

Daarmee kan wethouder Harmen Akkerman terug naar de rechter om de vergunning alsnog rond te krijgen. De rechtbank vernietigde eerder de door de gemeente verleende vergunning; niet inhoudelijk, maar omdat volgens de rechter er een verklaring van geen bedenkingen van de raad nodig is. Het college was ervan uitgegaan dat dit niet zo is.

Tijdens de raadsvergadering stemden uiteindelijk VVD, CDA, SGP en PvdA voor het voorstel om de verklaring af te geven. Tegen bleken de fractie Ferry van der Koelen, de fractie Esther Renes en de ChristenUnie.

Insprekers
De discussie nam veel tijd in beslag, niet in het minst omdat er aan de insprekers veel vragen werden gesteld. Zo vroeg Ton den Braven (ChristenUnie) aan eigenaar Martin de Jong waarom hij de nieuwe schuur had gebouwd, terwijl de bezwaarprocedure nog niet was afgerond. "Het verbaast mij dat u zo'n groot risico heeft genomen." De Jong reageerde:  "We zaten in een lastige positie; na het bouwen van de schuur kon ik de huur opzeggen van de loods die ik gebruikte."

Den Braven was daarnaast kritisch over het raadsvoorstel: "De verbetering van de ruimtelijke kwaliteit is een belangrijk onderdeel bij het verlenen van een vergunning. Ik lees niet terug in het voorstel waarom de nieuwbouw de ruimtelijke kwaliteit zoveel verbeterde." Wethouder Harmen Akkerman: "Dat klopt, het staat in andere documenten. U heeft gelijk dat dat beter in het raadsvoorstel had kunnen staan."

Kerstgedachte
Wat Akkerman betreft komt de rechterlijke toetsing zo snel mogelijk. Hij ging daarmee in op een opmerking van Bram Visser (VVD), die vanuit de kerstgedachte redeneerde dat de eigenaar van de schuur en de bezwaarmakers (onder wie oud-wethouder Teus van Houwelingen) wellicht in een gesprek nader tot elkaar konden komen. Akkerman: "Zo'n proces zou te vrijblijvend zijn. De standpunten zitten diep ingevroren, daar komen we niet uit. Een juridische procedure met uiteindelijk de uitspraak van een rechter is hierin noodzakelijk."

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK