Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Geurt Mouthaan

Geen antwoord op vraag waar het misging in overlegproces plan De Hoeken in Hoornaar

  •   980 keer gelezen

HOORNAAR • Op de vraag waar het misging in het overlegproces tussen de voor- en tegenstanders van plan De Hoeken in Hoornaar kwam donderdagavond tijdens de informatievergadering van de Giessenlandse raad geen antwoord.

Bureau Over Morgen liet daar in hun rapport geen twijfel over bestaan: van begin af aan toonde Initiatiefgroep Binnenstebuiten (IBB) geen enkele vorm van medewerking. De harde toon raakte de vereniging, zo liet bestuurslid Anne Marie Mollema de raadsleden weten. "We zijn dan ook zeer benieuwd of de wethouder zich kan vinden in de manier waarop wij zijn neergezet."

Een concreet antwoord daarop kreeg zij niet. Al liet wethouder Jan de Groot wel weten: "Ik herken de terughoudendheid van IBB in dit proces. Om een voorbeeld te geven: bij het eerste oriënterende gesprek wilden zij niet komen, omdat ik er als wethouder bij was. Verder hebben we op een zorgvuldige manier dit bureau uitgekozen en we hebben ons absoluut niet bemoeid met de totstandkoming. Een raadslid twitterde 'Wie betaalt, bepaalt. Maar uiteindelijk betaalt ú als gemeenteraad."

Verdeeld
De Giessenlandse partijen toonden zich verdeeld over wie verantwoordelijk is. CDA-er Cees de Jong gaf, met een verwijzing naar de naam van het bureau, het rapport de classificatie 'eergisteren'. "En dat terwijl het dorp en voor- en tegenstanders smachten naar duidelijkheid." En Jan Lock (SGP): "Als u als IBB bij het bepalen van de spelregels al afhaakt, is het dan niet logisch dat er zo'n rapport uiteindelijk op tafel komt?"

Initiatiefnemer Arie de Leeuw, die ook insprak, stelde dat Binnenstebuiten geen enkele ruimte tot overleg gaf. "Ik heb letterlijk tijdens het einde van de gezamenlijke bijeenkomst gezegd dat ik van hen graag alternatieven ontving. Het antwoord: 'Nee, het enige dat we willen is dat er geen één huis komt.' En dat was het. Dit rapport is echt het maximaal haalbare."

Onwerkbaar
De raadsleden vroegen Mollema waarom IBB problemen had met de aanpak van Bureau Over Morgen. "De geheimhouding, de besluitvorming die er aan vastzat en de samenstelling van de overleggroep. Wij mochten maar één vertegenwoordiger inbrengen en die zou door de geheimhouding geen ruggespraak kunnen doen. Dat was voor ons onwerkbaar."

PvdA-er Ruud van Rijn wilde vervolgens van de wethouder waarom hij niet eerder ingegrepen had. "U heeft dit proces laten voortgaan, terwijl u wist dat één partij zich niet kon vinden in de spelregels. Waarom deed u dat?" De Groot: "Heel simpel: wij wilden Binnenstebuiten toch de kans geven mee te praten. Daarom hebben we de spelregels aangepast zodat we toch in gesprek konden gaan met hen."

Raadsvoorstel
Inhoudelijk laat het Giessenlandse college het nu verder aan de nieuwe raad van Molenlanden. Mede daarom werd het raadsvoorstel, waarin stond 'Wij onderschrijven de conclusies van het rapport dat het initiatief zorgvuldig rekening houdt met de omgeving.' teruggetrokken en vervangen door een raadsinformatiebrief. Daarin staat geen enkele mening over plan De Hoeken, maar wel de zin 'Het is aan het nieuwe college om te besluiten hoe verder te gaan in dit dossier en de wijze waarop de nieuwe raad betrokken wordt.'

Inmiddels is vriend en vijand het er wel over eens: het overlegproces heeft de partijen niet dichtbij elkaar gebracht, maar de hakken eerder diep in het zand gedrukt. Aart Schalk (ChristenUnie): "Als er geen draagvlak is, is er geen goed plan. Op dat gebied is er geen enkele vooruitgang geboekt. Er is nog steeds te weinig draagvlak."

Kanttekening
Daar plaatste Arie de Leeuw wel een kanttekening bij. "Er zijn nu 175 huishoudens in Hoornaar, Hoogblokland en Noordeloos die Binnenstebuiten ondersteunen. Dat is nog geen tien procent van de ruim tweeduizend huishoudens in deze drie dorpen.

Hij liet daarnaast weten dat als plan De Hoeken niet doorgaat, hij de grond aan de hoogste biedende partij verkoopt. "Hoe jammer ook, maar dan zal het hoogstwaarschijnlijk geen invulling als natuurgebied krijgen. Het gaat er dan heel anders dan nu uitzien."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK