Afbeelding
IM

Energiebesparing wordt voor de consument steeds makkelijker

Algemeen 732 keer gelezen

Steeds meer huishoudens hebben een zogeheten "slimme meter".

Een slimme meter is het nieuwste type gas en elektriciteitsmeter die meterstanden op afstand doorstuurt. De slimme meter kan uw energieverbruik digitaal meten en opslaan. Als de slimme meter gekoppeld wordt aan een energieverbruiksmanager dan kunt u precies zien welke apparaten er in uw huishouden veel of weinig energie verbruiken. Als u zelf elektriciteit opwekt door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen dan kunt u op de energieverbruikersmanager ook direct zien wat u terug levert aan energie.

Een slimme meter bespaart gemiddeld 45 euro per jaar op de energierekening
Aan het begin van 2018 hebben al 4 miljoen huishoudens een slimme meter gekregen van hun netbeheerder. Huishoudens met een slimme meter krijgen hierdoor maandelijks inzicht in hun energieverbruik. Hierdoor verbruikt de consument gemiddeld 3% minder energie! Dit levert een voordeel op van zo'n 45 euro per jaar. Uw huishouden energiezuiniger maken is met een slimme meter zeer eenvoudig.

U kunt bijvoorbeeld kiezen voor ledverlichting, het gebruiken van "nachtstroom" of oude elektrische apparaten vervangen voor een energiezuinigere variant. Op uw energieverbruikersmanager kunt u precies zien wat u dit oplevert. Het is de verwachting dat bijna alle huishoudens eind 2020 een slimme meter hebben en daarmee meer inzicht krijgen in het energieverbruik en makkelijker energie besparen.

160 miljoen euro extra subsidie
Het rijk heeft 160 miljoen euro extra subsidie beschikbaar gesteld voor het voorlichten van consumenten op energiebesparing. Deze subsidie moet leiden tot een extra energiebesparing die gelijk staat aan het energieverbruik van ongeveer 150.000 huishoudens. De voorlichting is gericht op inzichtdiensten zoals home displays, inzicht apps en slimme thermostaten. Ook de isolatiemogelijkheden en het opwekken van duurzame stroom wordt in de voorlichting meegenomen.

Energieacties!
Veel netbeheerders willen hun klanten tegoed komen bij het besparen van energie. Hierdoor ontstaan er erg mooie aanbiedingen in de vorm van energie acties en is het zeker lonend om zo af en toe eens te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere energie leverancier. Kijk maar eens naar de energie acties van de Nuon bijvoorbeeld.€ 100,- korting op uw jaarafrekeningCadeau naar keuze t.w.v. € 320,-3 maanden gratis stroom

Deze acties hebben niet direct te maken met het besparen van energie maar zorgen er zeker voor dat uw totale uitgaven aan energie per jaar een stuk minder prijzig is! Bekijk welke energie-actie bij uw wensen past en sluit deze direct af. Welke actie geeft u energie?

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden