Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
Foto: Janny den Besten

Zonnebloem in Nieuw-Lekkerland: al 25 jaar 'beetje warm'

  •   252 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • De plaatselijke afdeling van De Zonnebloem bestaat 25 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum was er op dinsdag 11 december voor de 93 leden een feestelijke bijeenkomst in 't Waellant.

In 1993 werd De Zonnebloem in Nieuw-Lekkerland gestart door Tea van Driel. "Momenteel lijkt het een familiebedrijf," grapt secretaresse Nel Elzinga. "Ik ben de enige van het bestuur die niet De Zwart heet. Jan de Zwart is onze voorzitter, zijn vrouw Ada is coördinator van de activiteiten, neef Jan is penningmeester, en diens vrouw Gerdien coördineert het bezoekwerk. Onze vereniging wil het welzijn bevorderen van volwassenen met een lichamelijke beperking. Er staan 93 mensen ingeschreven, waaronder veel alleenstaanden. Eenzaamheid kan immers ook een beperking geven. Pas zei een mevrouw tegen me: "Nu hoor ik tenminste ergens bij." Tegenwoordig komen er steeds meer gehuwden. Als de ene partner een lichamelijke beperking heeft, vindt de ander het prettig om mee te gaan naar de activiteiten."

Iedereen welkom
"Iedereen die langs komt, is welkom," vertelt Jan de Zwart. "Meestal zijn er zo'n zestig gasten bij onze maandelijkse activiteiten. Dat zijn bijvoorbeeld bingo, een lezing, sketches door vrijwilligers, een reisje. Toen we een wensboom ophingen in 't Waellant stond er op 95% van de wensen dat de gezellige middagen moesten blijven. Veel mensen komen gewoon op hun pantoffeltjes naar beneden en genieten vervolgens van een bakkie en een glaasje."

Bezoekwerk
De Zonnebloem regelt ook het bezoekwerk door vrijwilligers. De gasten geven aan wat zij graag willen: een stukje lopen, een spelletje doen, voorlezen, of een gezellige babbel. Verder wordt er wekelijks bij Joop en Willy den Besten gerepeteerd door het Zonnebloemkoortje. Optredens vinden plaats in verzorgingstehuizen met liedjes als 'Daar bij die molen' en 'De klokken van Arnemuiden'. Door twee vrijwilligersechtparen wordt kleinschalig koken en eten aangeboden voor zo'n vier gasten. Verder worden elk jaar vakantieweken aan de gasten aangeboden.

"Je haalt veel voldoening uit de dankbare reacties van de gasten," vertelt Ada. "Pas zei een mevrouw: 'Jullie maken het weer een beetje warm voor mij.'" Op 11 december werd het 25-jarig jubileum van De Zonnebloem gevierd met de huldiging van enkele jubilarissen en vrijwilligers, een shantykoor en een receptie. Alle gasten waren uitgenodigd, alsmede alle dertig vrijwilligers. Wie op die dag geen taak had, ging gezellig tussen de gasten zitten. Want bij De Zonnebloem staat het welbevinden van de gasten centraal.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK