• VHL Lokaal en SGP reageerden zeer teleurgesteld op de conclusies van informateur De Regt.
• VHL Lokaal en SGP reageerden zeer teleurgesteld op de conclusies van informateur De Regt. Foto: Stockfoto 123RF

VHL Lokaal en SGP diep teleurgesteld over advies De Regt

Algemeen 968 keer gelezen

MEERKERK • De acht fractievoorzitters van de partijen in de Vijfheerenlanden hebben zeer verschillend gereageerd op het advies van informateur Ad de Regt om een brede coalitie te vormen van CDA, ChristenUnie, VVD, PvdA en D66.

De fractievoorzitters van VHL Lokaal en SGP reageerden zeer teleurgesteld. "Ik vind dit betreurenswaardig", zei Wim van Dijk van VHL Lokaal.  

Niet stabiel
VHL Lokaal komt op belangrijke speerpunten programmatisch overeen met partijen die wel deel gaan uitmaken van de coalitie. Maar de partij van lijsttrekker Teus Meijdam wordt door een aantal andere fracties niet als stabiele partij gezien.

Dat heeft met name te maken met de rol van Harry van Tilburg in de kwestie Wim Groeneweg. Partijen nemen het Van Tilburg – en dus ook VHL Lokaal – kwalijk dat die onlangs naar buiten bracht dat burgemeester Wim Groeneweg niet in beeld was als waarnemend burgemeester voor de nieuwe gemeente.

Brug te ver
Het feit dat het partijbestuur vervolgens afscheid nam van Van Tilburg zorgde niet voor herstel van vertrouwen.

"Jammer dat er in de nieuwe gemeente geen plek is voor een lokale partij, maar voor de andere fracties is dat – ondanks het ingrijpen van de partij – een brug te ver", constateerde de informateur.

Fractievoorzitter Wim van Dijk had weinig waardering voor de opstelling van zijn collega's.

"Ik ben niet tevreden met het advies van de informateur. Onze partijgenoot heeft gelekt, maar die is vervolgens wel uit de partij gezet. Nu vindt men ons toch onstabiel. Betreurenswaardig dat er zo gedacht wordt. Ik leg dit naast me neer en vind het zielig dat men dit argument gebruikt."

Niet gehoord
Overigens stelde Van Dijk vast dat met de keuze van deze coalitie en de wethouders die daarbij horen de nadruk wel erg op Vianen komt te liggen.

"Door het passeren van VHL Lokaal wordt de stem van Leerdam niet meer gehoord. En Zederik komt er wat wethouders betreft wel erg slecht van af", voorspelde Van Dijk die beloofde dat zijn partij de mouwen opstroopt om – 'op een constructieve manier' - robuuste oppositie te gaan voeren.

Koopzondagen 
De SGP 'sneuvelde' op de zondagopenstelling van de winkels. Informateur De Regt voorzag dat deze kwestie zich zou kunnen ontwikkelen tot een splijtzwam, waardoor de stabiliteit van de nieuwe coalitie op termijn in gevaar zou kunnen komen.

Vandaar dat hij dit onderwerp naar voren haalde en aanstuurde op een overeenstemming op hoofdlijnen. "De SGP denkt hier duidelijk anders over dan de andere partijen", was de conclusie van De Regt.

Referendum
De informateur daagde het CDA uit om de nek uit te steken en een notitie over dit onderwerp te maken. Die kwam er op neer dat het CDA tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart een soort enquête onder de kiezers wil houden over de openstelling van winkels op zondag.

Dat 'referendum' zou geldig zijn bij een opkomst van 33% én wanneer twee derde van de kiezers per kern voor verruiming van de zondagopenstelling van de winkels zou zijn.

Tegenvoorstel
Daarop deed de SGP een tegenvoorstel. "Wij wilden een onderzoek instellen naar alle aspecten van de koopzondagen: de mening van de ondernemers, hoe het in de kernen ligt en de gewetensbezwaren."

"Om vervolgens over drie jaar bij volgende verkiezingen een besluit te nemen over de koopzondag. In de tussentijd wilden we dat een zo breed mogelijke coalitie de nieuwe gemeente op de rails zou zetten, want de uitdagingen zijn groot", aldus Keppel.

Onmogelijk 
Na een rondje langs de andere fracties bleek dat het voorstel van het CDA overeind was gebleven.

"Sterker nog: het werd er voor ons alleen maar slechter op. In de nieuwe versie is een meerderheid van de stemmers al voldoende om de koopzondag door te laten gaan. Dat maakt het voor ons onmogelijk om met deze coalitie mee te doen", zei Keppel.

CDA-leidster Maria de Jong en CU-lijsttrekker Tirtsa Kamstra kunnen wél leven met de overeenkomst over de koopzondagen.

"Het biedt ons voldoende ruimte tijdens de komende formatie. Ik heb er alle vertrouwen in dat we er uitkomen", aldus Kamstra die eerder liet weten geen voorstander van koopzondagen te zijn, maar van de kwestie ook geen breekpunt wilde maken.

Treurig
Keppel was uitermate teleurgesteld over de gang van zaken. "De confessionele partijen halen een meerderheid bij de verkiezingen en dan is dit het resultaat. Treurig."   

Groen-Links voorman Erik van Doorn had begrip voor de keuze voor de informateur om zijn partij vanwege de omvang – één zetel - én de afwijkende opvattingen te 'passeren'.

"We zullen vanuit onze principes de nieuwe coalitie hartstochtelijk steunen, maar net zo hard oppositie voeren als dat nodig is."

Veel vertrouwen 
De vijf partijen die aan de slag gaan om de nieuwe coalitie te vormen, omarmden het advies van De Regt.

"We zien de formatie met veel vertrouwen tegemoet. We zijn er klaar voor. Dit is een brede basis voor een stabiel bestuur", reageerden de woordvoerders van CDA, ChristenUnie, VVD, D66 en PvdA in koor.

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden