Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard

Koks Rivas in finale 'Beste Menu van de Zorg'

  •   460 keer gelezen

GORINCHEM • Rivas Zorggroep dingt wederom mee naar de titel 'Het beste Menu van de Zorg'. Niels Bron, Niels Zillig en Robin Schaap staan woensdag 13 maart als titelverdedigers in de finale.

Deze vindt plaats tijdens de zorgtotaal beurs 2019 in de jaarbeurs Utrecht. De koks nemen het dan op tegen de teams van het Flevoziekenhuis en Woonzorg Flevoland.

Ieder jaar is organisator Distrivers op zoek naar de zorginstelling die 'het beste Menu van de Zorg' serveert. "Voor patiënten, bewoners en cliënten is de maaltijd het hoogtepunt van de dag", zegt Niels Bron, kok bij Rivas Zorggroep. "Het is een moment waar zij elke dag weer naar uit kijken. Een lekkere en gezonde maaltijd is daarom enorm belangrijk."

Smaken
Bij de bereiding van de maaltijden houden de koks rekening met veranderde smaak van bijvoorbeeld patiënten in het Beatrixziekenhuis en de bewoners van de Rivas-locaties. "Bij ouderdom treedt er een natuurlijk proces van geurverlies op. Dit tast de waarneming van smaak aan. En bij oncologische patiënten kunnen er door chemotherapie extreme smaakveranderingen optreden, waardoor er nog weinig is dat lekker smaakt. Door specifieke kruiden te combineren, zorgen we ervoor dat deze mensen toch nog kunnen genieten van een lekkere en gezonde maaltijd."

Voorwaarden
Dit jaar streden zeven teams in hun eigen zorginstelling voor één van de drie plekken in de finale. Zij bereidden een menu voor eigen cliënten, in eigen keuken. De jury bestond uit meesterkok Sjaak Jobse. "Het beste Menu van de Zorg moet aan een flink aantal voorwaarden voldoen", vult kok Robin Schaap aan. "Het gaat om de voorbereiding, uitvoering van de werkzaamheden en de opbouw van het menu. Natuurlijk gaat het ook om de smaak, kleur en presentatie van de gerechten."

De Rivas-koks moeten in de finale voor tien mensen koken. Drie borden gaan naar de jury: een gewone variant van het gerecht, één zonder toegevoegd zout en één met een afwijkende consistentie. De overige borden, in kleinere porties, zijn bestemd voor het publiek om te proeven.

Prijs
De winnaar ontvangt 5000 euro. Daarnaast is er nog een prijs van 1000 euro voor het beste dessert. Schaap: "We hopen natuurlijk deze wedstrijd wederom te winnen."

"Na het winnen van het beste dessert 2016 en het beste menu 2017 zou het een ongekende prestatie zijn om dit jaar weer in de prijzen te vallen. Met het gewonnen prijzengeld hebben we al mooie investeringen kunnen doen in apparatuur en materialen om nog meer te kunnen voorzien in de wensen en behoeften van onze patiënten, bewoners en cliënten. Ons doel is immers om een positieve bijdrage te leveren aan hun algehele welzijn."

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK