Logo hetkontakt.nl/alblasserwaard
De nieuwe schuur aan de Minkeloos. Inzetfoto: de oude situatie in vogelvlucht.
De nieuwe schuur aan de Minkeloos. Inzetfoto: de oude situatie in vogelvlucht.

Rechter haalt vergunning timmerwerkplaats aan Minkeloos in Noordeloos van tafel

  •   3678 keer gelezen

NOORDELOOS • Vanwege een fout in de procedure heeft de rechter de door de gemeente Giessenlanden verleende vergunning voor de bouw van een timmerwerkplaats aan de Minkeloos 6 in Noordeloos vernietigd.

In het voorjaar van 2017 wilde het college van B&W van Giessenlanden een omgevingsvergunning (bouwvergunning en de vestiging van een kleine meubelmakerij) verlenen aan de buren van toenmalig wethouder Teus van Houwelingen aan de Minkeloos in Noordeloos. Van Houwelingen was het daar, om meerdere redenen, niet mee eens. Dit leidde tot een onwerkbare relatie binnen het college, waarop Van Houwelingen afscheid nam als wethouder.

Vorige week woensdag deed de rechter uitspraak op het door Van Houwelingen ingestelde beroep tegen de vergunning. De vergunning werd vernietigd. Aan de inhoudelijke bezwaren van Van Houwelingen en zijn buren, de familie C. Bor, kwam de rechtbank niet toe, omdat de vergunning onbevoegd is verleend.

Ten onrechte
"B&W heeft ten onrechte het terrein naast de loods niet meegerekend als bedrijfsruimte, waardoor de oppervlakte veel meer is dan 250 vierkante meter", stelt Teus van Houwelingen. "Bij een bestemmingswijziging met die oppervlakte moet de gemeenteraad instemming verlenen alvorens het college verder kan met de procedure."

De oud-wethouder stelt hier gemengde gevoelens bij te hebben. "Dit was allemaal niet nodig geweest. Vanaf het begin heb ik gezegd dat dit zo niet kan, maar nooit heeft het college daar met mij over willen praten. Ik ben opgestapt als wethouder, wat niet nodig was geweest, en de buurman zit met een illegale loods achter zijn huis waarin hij zijn bedrijf niet mag uitoefenen. Daarin is ook hij op het verkeerde been gezet door de gemeente."

Verbaasd
Daarmee is de eigenaar van de timmerwerkplaats, Martin de Jong, het volstrekt niet eens. "We zijn door de gemeente hierin goed begeleid. Ze hebben de vergunning door een externe partij laten toetsen en kregen daar een positief oordeel over. Wij waren dan ook verbaasd over deze uitspraak."

De nieuwe schuur staat op de plek van een oude loods. De Jong stelt dat de nieuwe schuur qua oppervlakte nog kleiner is dan de opstallen die ervoor gesloopt zijn. "En wat er stond, zag er niet uit. Allemaal asbest, het stortte bijna in elkaar. Iedereen die hier komt, vindt dat het er nu prachtig uitziet."

Bijval
Hij krijgt daarin bijval van zijn buren, de familie Bart Bor van de Minkeloos 8. "Wij zijn er heel blij mee dat het zo is opgeknapt en dat De Jong zijn werkzaamheden in de schuur mag verrichten."

De problemen begonnen volgens De Jong pas nadat hij het huis en de opstallen aan de Minkeloos 6 had gekocht. "Van tevoren hebben we aan de buren gevraagd of zij er problemen mee zouden hebben als we een nieuwe schuur op de plaats van de oude zouden bouwen. Leuk dat je aan huis gaat werken, was de reactie. Pas toen we er woonden, kwamen de bezwaren."

Vergunning
De ondernemer startte pas met de sloop en de nieuwbouw nadat de vergunning was verleend. "Daarmee heb ik een risico genomen, omdat ik wist dat er een bezwaarprocedure liep", geeft hij toe. "De gemeente staat ondanks de uitspraak van de rechter nog steeds volledig achter de vergunning en wil de fout in de procedure dit jaar nog herstellen. Wij vertrouwen er dan ook op dat het gemeentebestuur daar zijn best voor zal doen."

Gemeente
'Het klopt dat de rechtbank uitspraak heeft gedaan over de zaak Minkeloos 6', zo reageert een woordvoerder van de gemeente Giessenlanden. 'De gemeente heeft hiervan kennisgenomen. De rechtbank oordeelt de beroepen gegrond en heeft de vergunning vernietigd vanwege een fout in de procedure. Inhoudelijke beoordeling van de vergunning door de rechter heeft nog niet plaatsgevonden. De gemeente wil deze procedurefout op korte termijn repareren, zodat beide partijen zo snel mogelijk duidelijkheid hebben.'

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke donderdag het Alblasserwaard per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK