Afbeelding
Foto: 123RF

ChristenUnie Vijfheerenlanden pleit voor een versimpelteam in de zorg

Algemeen 351 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • ChristenUnie Vijfheerenlanden wil complexe regels en moeilijke taal in de zorg aanpakken. Een versimpelteam moet dit gaan realiseren.

Raadslid Dico Baars: "In de gesprekken met inwoners en organisaties valt me een ding steeds weer op: mensen worden geconfronteerd met complexe regels en moeilijke taal. Vaak snappen mensen nauwelijks de brieven die zij van de gemeente krijgen. Dat moet anders."

Hoogleraar Carel Jansen uit Groningen noemde onduidelijke taal een gevaar voor de democratie. Dico Baars: "En ik geef hem daar groot gelijk in. Het gevaar dreigt dat mensen afhaken vanwege de complexe regels en de moeilijke taal. Het is dus de taak en verantwoordelijkheid van de gemeente om duidelijk te zijn."

Versimpelteam
ChristenUnie Vijfheerenlanden wil dat de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden werk gaat maken van het versimpelen van regels en eenvoudig taalgebruik door een versimpelteam in het leven te roepen. Dit team kan binnen de ambtelijke organisatie aan de slag met alle standaardbrieven die worden verzonden en met het trainen van medewerkers.

Dico Baars: "Ook de raadsvoorstellen voor de gemeenteraad kunnen wat mij betreft wel eens wat eenvoudiger en toegankelijker verwoord worden. Ik besef me goed dat niet alle raadsvoorstellen en juridische procedures even eenvoudig op te schrijven zijn. Het versimpelen mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van de voorstellen. Toch moet de lokale politiek ook een stap maken naar toegankelijk taalgebruik, zodat het ook voor meer mensen makkelijker te volgen wordt wat de gemeenteraad doet."

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Fenne las zelfverzekerd en rustig voor.
Fenne uit Ameide wint regiofinale voorleeswedstrijd en plaatst zich voor provinciale finale Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Brandweer, ambulance en politie opgeroepen voor fiets in sloot in Schelluinen 112 6 uur geleden
• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden