Afbeelding
Foto: Geurt Mouthaan

RIVM: gezondheidsrisico's na brand Montapacking zijn klein

Algemeen 1.153 keer gelezen

MOLENAARSGRAAF • Uit de metingen van het RIVM die gedaan zijn tijdens de brand op 27 september bij Montapacking in Molenaarsgraaf blijkt dat de gezondheidsrisico's verwaarloosbaar klein zijn.

RIVM heeft metingen verricht naar dioxines en zware metalen. Uit het onderzoek blijkt dat er geen dioxines en zware metalen zijn vrijgekomen in waarden die gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Zoals eerder gecommuniceerd is het nooit verstandig om in de rook van een brand te staan. Daarover hebben VRZHZ (de Veiligheidsdiensten) en de gemeente vanaf het moment van de brand gecommuniceerd via websites en andere kanalen.

Er zijn in de afgelopen dagen op verschillende locaties monsters genomen. De gemeten concentraties dioxines zijn lager dan de Europese normen voor gras als veevoer. Dit betekent dat koeien en ander vee veilig naar buiten kunnen. Voor inwoners geldt dat eieren van hobbykippen gegeten kunnen worden. Het advies om zichtbaar roet van gewassen te wassen, geldt nog steeds.

Burgemeester Dirk van der Borg: "Na het drama van afgelopen donderdag, ben ik opgelucht over het nieuws dat de metingen uitwijzen dat de gezondheidsrisico's verwaarloosbaar klein zijn. Daarnaast ben ik zeer onder de indruk van de hulp vanuit de gemeenschap na de brand. Het is hartverwarmend om dit te ervaren. We leven net als iedereen mee met iedereen die getroffen is."

Deze week ontvangen de inwoners en ondernemers van Molenaarsgraaf en directe omgeving een bewoners- en ondernemersbrief.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden